Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της επιστροφής ΠτΔ-Ακιντζί

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για το Κυπριακό, ενόψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης του εδαφικού στην Ελβετία. Την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα για συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, κατ' ιδίαν θα ενημερώσει τελικά τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η απόφαση πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης

ήταν αυτός που είχε ζητήσει την ολιγοήμερη επιστροφή στην Κύπρο για να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο.

"Ο Πρόεδρος είχε το απόγευμα επικοινωνία και με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να επικοινωνήσει και με άλλους ηγέτες χωρών-κλειδιά στο κυπριακό αλλά και τις Βρυξέλλες" ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σήμερα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε πιο αισιόδοξος.

"Εμείς δώσαμε θάρρος, εγώ είπα στον Πρόεδρο, η Εκκλησία θα συνεχίσει να σε στηρίζει και θέλουμε να διεκδικείτε σε όλο το μέγεθος τα δίκαια του λαού μας.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πιέσεις, δεν θέλω να μου πείτε ότι υπάρχουν πιέσεις, το ξέρω ότι υπάρχουν, αλλά για αυτό το σκοπό είμαστε κοντά σας για να σας δίνουμε δύναμη διαπραγματευτική την οποία να χρησιμοποιείτε" ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επιστρέψουν τελικά στις 20 Νοεμβρίου στο Μοντ Πελεράν. Αυτό αποφάσισαν τα Ηνωμένα Έθνη, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών, καθώς κρίθηκε ότι οι διευθετήσεις που έπρεπε να γίνουν στη Γενεύη είναι πολλές, ενώ ο χώρος των γραφείων δεν προσφέρεται για μια παραγωγική συζήτηση. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε για άλλη μια φορά τα περί παρουσίασης χαρτών.

Στο μεταξύ, σε αποκαλύψεις για όσα συμφωνήθηκαν για τη διακυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους προέβη ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως ανεφερε, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από επτά Ελληνοκύπριους και τέσσερις Τουρκοκύπριους και μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο η αναλογία θα είναι οκτώ προς πέντε.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, είπε, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα χρειάζεται η ψήφος τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου υπουργού για επικύρωση των αποφάσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι για τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα αποφασίζουν από κοινού, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, οι οποίοι και θα υπογράφουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Οι δύο πλευρές, διένυσαν πραγματικά μεγάλη απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θέλει το συντομότερο πενταμερή διάσκεψη και να καταλήξει με επιτυχία αυτή η διαδικασία που, όπως είπε, είναι η τελευταία ευκαιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα