Πυρ και μανία ο Ιωνάς με διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων

Πυρ και μανία ο Ιωνάς Νικολάου με τις διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων για θέματα φυλακών. Θέτουν σε κίνδυνο, λέγει, ζωές δεσμοφυλάκων.

Λάβρος ο Ιωνάς Νικολάου από τις διαρροές εγγράφων και δη εμπιστευτικών, που αφορούν θέματα των Κεντρικών Φυλακών και του Αστυνομικού Σώματος ευρύτερα.

Τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε σημερινή δημοσίευση, από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, εμπιστευτικής επιστολής του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης

προς τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με την οποία την ενημερώνει ότι από το 2013 και εντεύθεν καταγράφηκαν 5 υποθέσεις απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες και άλλες 3 υποθέσεις εμπρησμού εις βάρος δεσμοφυλάκων.

''Εάν πράγματι νοιαζόμαστε και εάν το ενδιαφέρον είναι η προστασία των συγκεκριμένων προσώπων, στα οποία αναφέρεται η επιστολή, θα έπρεπε να είχαν φροντίσει αυτοί που την είχαν στην κατοχή τους να μην την δημοσιεύσουν, να μην την διαρρεύσουν, γιατί με αυτές τις διαρροές ίσως να τίθενται σε κίνδυνο κάποιοι, οι οποίοι ασκούν ενσυνείδητα το επάγγελμά τους''.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού ξεκαθάρισε ότι η διαρροή έγινε παρά τις διαβεβαιώσεις της Βουλής ότι τα εμπιστευτικά έγγραφα τυγχάνουν συγκεκριμένου χειρισμού, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει προσωπικώς με τον Πρόεδρο του Σώματος.

''Βεβαίως θα επικοινωνήσω, με όποιους χρειάζεται να επικοινωνήσω, γιατί πράγματι πρέπει να προστατεύονται αυτά τα έγγραφα. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να προστατεύονται''.

Επί της ουσίας του δημοσιεύματος, ο Ιωνάς Νικολάου, περιορίστηκε να αναφέρει ότι λαμβάνονται μέτρα και ότι έχει ήδη συναντήσει τους δεσμοφύλακες στις Κεντρικές Φυλακές.

Ως προς το ερώτημα της Βουλευτού του ΑΚΕΛ αναφορικά με τον αριθμό φυλακισμένων και δεσμοφυλάκων που διακομίστηκαν στις Πρώτες Βοήθειες ή έτυχαν περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια τα τελευταία τρία χρόνια, ήταν ξεκάθαρος.

''Τόσο στην περίοδο, την οποία διανύουμε τώρα, όσο και σε κάποια άλλη περίοδο στο παρελθόν, τα περιστατικά αυτά ήταν αυξημένα. Στις φυλακές η Διεύθυνση δεν αρνείται σε κανένα, ο οποίος πράγματι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να επισκεφθεί τα νοσηλευτήρια, να τύχει της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και αν αυτός είναι φυλακισμένος ή όχι, τί σημασία έχει'';

Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του Μάριου Βρυωνίδη και της Φραντζέσκα Τόρλον ''Innovative learning models for prisoners'', στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Η έκδοση αποτελεί μια μελέτη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των κρατουμένων και προσεγγίζει τις καινοτόμες μεθόδους εκμάθησης.

Σύμφωνα με την έρευνα του Δρος Βρυωνίδη, κυπριακό παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι το 25% των κρατουμένων είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, οι οποίοι κατέληξαν στις Κεντρικές Φυλακές ένεκα απλήρωτων οφειλών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα