Νέα αναβάθμιση απο τον οίκο "Fitch"

Πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος. Αναβαθμίζει το αξιόχρεο της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τοποθετώντας την οικονομία μια βαθμίδα υψηλότερα, από B+ στο ΒΒ-.

Σύμφωνα με την κατάταξη Fitch, η Κύπρος απέχει πλέον 3 βαθμίδες, από την επενδυτική κλίμακα. Την ικανοποίηση

του για την αναβάθμιση της οικονομίας από τους Fitch εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι αναβαθμίσεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στον εφησυχασμό.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι «οι αναβαθμίσεις μας ικανοποιούν αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στον εφησυχασμό».

Σύμφωνα με τους FITCH, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει με καλούς ρυθμούς την ανάκαμψή της μετά την κρίση του 2013.
Όπως εκτιμά ο οίκος, το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει περαιτέρω, φτάνοντας οριακά πάνω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, ενώ μέχρι το 2025, θα φτάσει στο 90%

Όσον αφορά στην ανάπτυξη για το 2016, αυτή αναμένεται να αγγίξει το 2,9% του ΑΕΠ, ενώ για την περίοδο 2017 – 2018 ο οίκος προβλέπει περαιτέρω αύξηση λόγω πιθανών ξένων επενδύσεων.

Για τον τομέα των ακινήτων, επισημαίνει ότι αυτός παραμένει μεν χωρίς ρευστότητα, αλλά οι τιμές σταθεροποιούνται περίπου 30% χαμηλότερα, από τα ψηλά επίπεδα του 2008.

Την νέα αναβάθμιση της οικονομίας, χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

''Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνετή οικονομική πολιτική μέχρι να πετύχουμε η Κύπρος να αξιολογείται στην επενδυτική βαθμίδα. Ο επόμενος μεγάλος επενδυτικός στόχος το 2017 είναι η Κύπρος να είναι αξιολογημένη σε επενδυτική βαθμίδα", ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Χροιά Κυπριακού ωστόσο παρατηρείται στην έκθεση του οίκου Fitch, στην οποία αναφέρεται ότι μια ενδεχόμενη λύση, θα φέρει βραχυπρόθεσμο κόστος και αβεβαιότητες.

Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι προοπτικές εμφανίζονται σαφώς καλύτερες με αρκετά οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού.Στο παιχνίδι μπαίνουν, τόσο οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, όσο και οι Προεδρικές του 2018, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, αυτές ενδέχεται να επιβραδύνουν την πρόοδο σε τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα