ΠτΔ: «Το Σύνταγμα του 1960 δεν ήταν το πιο δίκαιο»

«Ή θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού και της εντολής που πήραμε να πολιτευτούμε κατά τρόπο που να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την Κύπρο ή θα είμαστε ανάξιοι να ηγούμαστε», τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα πολιτευτεί με τόλμη, «μακριά και πέρα από συνθήματα».

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων

της προτομής του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Σωματείο «Σταυραετός Αγλαντζιάς», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας με αποφασιστικότητα, με γνώμονα πάντα τις βασικές αρχές δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να δημιουργήσουμε προοπτικές και προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε μια υπό τις περιστάσεις δίκαιη λύση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

«Τότε και μόνο θα είμαστε αντάξιοι και των ηρώων και των αγωνιστών της ελευθερίας, διαφορετικά μπορεί ο καθένας από μας να πολιτεύεται για να περάσει, να ωραιολογεί για να αρέσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, «να προσμετρήσουμε δυνάμεις και δυνατότητες, θα πρέπει να προσμετρήσουμε τι μέχρι σήμερα έχει καταγράψει εις βάρος της πατρίδας μας ο χρόνος».

Όσο αφορά στη νέα γενιά τόνισ娫Είναι σε αυτούς που έρχονται που χρωστούμε και όχι σε μας που φεύγουμε. Αυτό το χρέος μου, αυτό το χρέος που έχουμε όλοι ανεξαίρετα, η πολιτική ηγεσία, δεσμεύομαι να το επιτελέσω στο ακέραιο».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Σύνταγμα του 1960 δεν ήταν το δικαιότερο», σημειώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις, τα εμφύλια πάθη και οι τρίτοι, ιδιαίτερα, όμως, η προδοσία της ελληνικής Χούντας δημιούργησαν μια απαράδεκτη για την πατρίδα μας κατάσταση», προσθέτοντας ότι «η ηρωοτόκος Λύση είναι σήμερα υπό κατοχή».

Διερωτήθηκε επίσης αν «είναι μέσα από τα ωραία που μπορεί να ενθουσιάζουν αλλά καθηλώνουν στην ουσία και αφήνουν να παγιώνονται τετελεσμένα».

Ιδανικό πρότυπο ο Γρηγόρης Αυξεντίου

«Ιδανικός ο Γρηγόρης, ως πρότυπο, σε έναν αγώνα που ειδικά εκείνη τη χρονική στιγμή, το Μάρτη 1957, δεχόταν τα κτυπήματα το ένα μετά το άλλο και έδειχνε να χάνει την ορμή των πρώτων ημερών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο αγώνας «χρειαζόταν μία λάμψη και μία έμπνευση, και είχε ανάγκη έναν επανακαθορισμό του οράματος».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα