Λάρισα: Τα θαύματα της εκκλησίας και η ιατρική

21:32 12/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Άκρως ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η χθεσινή ομιλία του καθηγητή βυζαντινής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρου Αλεξάκη με θέμα «Ιατρική συμπτωματολογία στα θαύματα της Πηγής» Νικηφόρου Καλλίστου-Ξανθόπουλου για εκείνους που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την ανάλυση, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Από το νερό της “Πηγής” που βρισκόταν έξω από τα τείχη της Κων/πολης, έχουν καταγραφεί 65 περιπτώσεις ασθενών που γιατρεύτηκαν και περιγράφονται στο βιβλίο του Νικηφόρου Καλλίστου – Ξανθόπουλου, ορισμένες από τις οποίες ανέλυσε ο καθηγητής κ. Αλεξάκης. Παρέμβαση στη συζήτηση

έκανε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κων/νος Γουργουλιάνης καθώς και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως και ιερείς. Ακολούθως η προισταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια ξενάγησε τον κ. Αλεξάκη στο Μουσείο κάνοντας ιδιαίτερη στάση στην θρησκευτική εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής του Μεταξοχωρίου Αγιάς, στην οποία απεικονίζονται 7 από τα θαύματα που περιέγραψε στην ανάλυσή του ο καθηγητής.

Η εικόνα που χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα είναι μια από τις ελάχιστες που υπάρχουν με ανάλογο περιεχόμενο

The post Λάρισα: Τα θαύματα της εκκλησίας και η ιατρική appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα