ΠτΔ: Πρότυπο επιτυχημένης οικονομικής μεταρρύθμισης η Κύπρος

Για την κυπριακή κρίση και το δρόμο προς την ανάκαμψη μίλησε σε ομιλία του, ενώπιον του Συμβουλίου Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σ’ ένα ακροατήριο αποτελούμενο από ηγέτες επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς κι επαγγελματίες του Σικάγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέγραψε την περίπτωση της Κύπρου «ως επιτυχημένη ιστορία οικονομικής μεταρρύθμισης»

και μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος κι η κυβέρνησή του για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη.

«Για να αποφύγουμε τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα είχε ήδη φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, θα έπρεπε να τηρήσουμε μια άνευ προηγουμένου και ακόμα αμφισβητήσιμη απόφαση του Eurogroup, η οποία περιελάμβανε σοβαρό κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Αλλά την ίδια στιγμή, επίσης, συμφώνησαν γρήγορα σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ο Πρόεδρος είπε πως με τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων σε εφαρμογή και αντεγκλήσεις μεταξύ οικονομολόγων ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε πολύ, υπήρξαν φωνές και στο εσωτερικό και διεθνώς ότι η Κύπρος έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ακόμη και την ΕΕ.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος έχει εξέλθει επίσημα από την ύφεση και καταγράφει ανάπτυξη το τρέχον έτος. Μια πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη από ό, τι ο καθένας ανέμενε.

Μίλησε για πολύ δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, όμως, πρόσθεσε, χάρη στη σκληρή δουλειά του λαού μας και την ευθύνη που παρουσιάσθηκε από τα πολιτικά κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος, η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε επίσης για το αίσθημα ευθύνης που υπάρχει, ότι για να μην χρειαστεί ξανά η Κύπρος την "αλληλεγγύη" τρίτου μέρους ή επώδυνη και υπό όρους διάσωση, προωθείται μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που με την ολοκλήρωσή της θα ενδυναμώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική ανάπτυξη της οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι αρκετές μεταρρυθμίσεις προωθούνται κι άλλες είναι σε προωθημένο στάδιο εφαρμογής, όπως οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας διοίκησης και του μισθοδοτικού, της αγοράς εργασίας και της φορολογικής διαχείρισης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ακόμη για τα διδάγματα που απορρέουν για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σε κρίση.

Ανέφερε πως σε περιόδους κρίσης βραχυχρόνια οι μεταρρυθμίσεις δρουν καταλυτικά στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Παραδέχθηκε ότι η διόρθωση της κατάστασης συνεπάγεται αναπόφευκτα πολιτικό κόστος, και απαιτεί θάρρος και αποφασιστικότητα. «Αλλά αυτή θα πρέπει να είναι η δουλειά μας και αυτή θα πρέπει να είναι η υπηρεσία την οποία θα πρέπει να προσφέρουμε, ως πολιτικοί ηγέτες, στις χώρες μας».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ψευδή την αντίληψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί πάντα σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η κρίση στην Ε.Ε. αποκάλυψε τις υπερβολικές ανισορροπίες, τις δυσκαμψίες και μη ανταγωνιστικές οικονομικές δομές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Επίσης, αποκάλυψε τις αδυναμίες του ευρωσυστήματος, ένα κυρίως πολιτικό πείραμα σχηματισμού μιας νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση ή τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Χωρίς μια αποτελεσματική νομισματική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ξεχασμένες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω γεωγραφικής θέσης και ενέργειας και τις προοπτικές που ανοίγονται από μία λύση του κυπριακού.

Είπε πως η επιτυχία του 60χρονου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, παρά τις δυσκολίες του, είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας αλληλεξαρτήσεων μέσω θεσμικών, νομικών, και το σημαντικότερο, οικονομικών και μέσων αγοράς.

Μίλησε για μια λύση που θα επανενώνει τη χώρα, το λαό της, την οικονομία, και θα δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μια λύση που θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις. Την περιφερειακή σταθερότητα και τις ανοικτές αγορές και με καμία από αυτές τις παραμέτρους να μην παρεμποδίζεται από πολιτικά εμπόδια. Μια λύση που θα τερματίζει την ταχεία δημογραφική μεταβολή στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα που η ΕΕ είναι ένας πιο ενεργός παίκτης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πλήρως τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε τη λύση του κυπριακού προβλήματος ως την πλέον σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα