ΠτΔ: Με στρατούς και εγγυήσεις δεν υπάρχει λύση

Με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αντιστρέφοντας την τουρκική θέση ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν.

Δείτε εδώ περισσότερα: ΠτΔ: Εάν θέλει η Άγκυρα το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί

Σημειώνεται ότι εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης αναφορικά με το θέμα του στρατού και των εγγυήσεων. Δείτε περισσότερα.

Σε δηλώσεις

του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, ο ΠτΔ είπε ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά μας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιεί".

Αλλά δεν θα ήθελα να πω περισσότερα, με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε τη ψυχραιμία μας, αλλά και την αποφασιστικότητα μας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιώνει».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτές γεφυρωτικές θέσεις και προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε «νομίζω να αφήσουμε τα θέματα όπως έχουν, έχω πει αυτό το οποίο όφειλα να πω με βάση τα όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες».

Σε ερώτηση αν θα συντονιστεί με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος είπε «βεβαίως», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε Εθνικό Συμβούλιο, θα έχουμε συνέχιση επαφών με την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι θέσεις είναι κοινές με την Ελληνική Κυβέρνηση και συνεπώς θέλω να πιστεύω ότι και η πολιτική ηγεσία θα συνεργαστεί κατά τρόπο που να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αφού θα έχουν και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν υποχωρήσεις που θα μας φέρουν σε αντίθεση.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, πιστεύω όλους, είναι να εξευρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, τις προσδοκίες, αλλά και στα όσα έχουν συμφωνηθεί από το ’77, δηλαδή στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δική μας πλευρά οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, πάντα έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές και θέσεις που διεκδικούμε και η άλλη πλευρά, εάν επιθυμεί τη λύση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές συνθήκες, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπαγορεύουν και επιβάλλουν να ακολουθούμε τους κανόνες μιας Ένωσης κρατών στην οποίαν ανήκουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα