Οδυσσέας: Τα κόμματα να πληρώνουν συνεργάτες κι όχι η Βουλή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η αντιμισθία των κοινοβουλευτικών συνεργατών θα πρέπει να καταβάλλεται από τα πολιτικά κόμματα και όχι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζει στην Έκθεσή του για το 2015 ο Γενικός Ελεγκτής.

Τόσο η παροχή κρατικής χορηγίας στα πολιτικά κόμματα όσο και ο τρόπος κατανομής της σε αυτά είναι θεσμοθετημένη με βάση τον περί Πολιτικών Κομμάτων

Νόμο, χωρίς ειδική πρόνοια/αναφορά σε χορηγία για αντιμισθία κοινοβουλευτικών συνεργατών. Ωστόσο, στον Προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο άρθρο «Χορηγία των πολιτικών κομμάτων» στις επεξηγήσεις, καθορίζεται συγκεκριμένο ποσό που κατανέμεται για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες αυξήθηκαν σε 101 και ο προϋπολογισμός για το έτος έχει ανέλθει στα €3.758.000. Το ποσό αυτό κατανέμεται για τη μίσθωση κοινοβουλευτικών συνεργατών αναλογικά, σύμφωνα με την εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Θεωρούμε ότι η αύξηση του Προϋπολογισμού για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες κατά 37% και του αριθμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών κατά 46%, σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους δεν συνάδει με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας», σημειώνει στην Έκθεσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Σημειώνει επίσης ότι η αντιμισθία των κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι εργοδοτούνται από τα κόμματα, καταβάλλεται απευθείας στους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες από το λογιστήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρόλο που η σχετική συμφωνία ιδιωτικού δικαίου συνάπτεται μεταξύ του κοινοβουλευτικού συνεργάτη και του πολιτικού κόμματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το λογιστήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζει το αμοιβολόγιο και αναλαμβάνει την πληρωμή των κοινοβουλευτικών συνεργατών, καθώς επίσης και την καταβολή των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την καταβολή του ποσού που αφορά στον Φόρο Εισοδήματος.

Λανθασμένα στα έντυπα εισφορών αναφέρεται ως εργοδότης η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζεται στην Έκθεση.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, με επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον περασμένο Μάιο, εισηγήθηκε όπως ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κατά πόσο η καταβολή και ο τρόπος κατανομής της χορηγίας για την αντιμισθία των κοινοβουλευτικών συνεργατών των πολιτικών κομμάτων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, συνάδει με τον Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο και κατά πόσο η χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών συνεργατών Ανεξάρτητων και Θρησκευτικών Αντιπροσώπων θα πρέπει να θεωρείται ότι εντάσσεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο ή εάν μπορεί να εξακολουθήσει να γίνεται με σχετική πρόνοια στον κρατικό Προϋπολογισμό, αφού αυτό δεν φαίνεται να πηγάζει από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, σε σχετική γνωμάτευση ημερ. 28.7.2016, ανέφερε ότι η αντιμισθία των συνεργατών θα πρέπει να καταβάλλεται από τον εργοδότη τους, δηλαδή το πολιτικό κόμμα και όχι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθότι η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει νομική στήριξη.

Συνεχίζοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι «κακώς στον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων γίνεται αναφορά για μίσθωση υπηρεσιών κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι δεν αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σχετικά με το ερώτημα κατά πόσο η χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών συνεργατών Ανεξάρτητων και Θρησκευτικών Αντιπροσώπων θα πρέπει να θεωρείται ότι εντάσσεται στο ίδιο νομικό πλαίσιο, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πως εντάσσεται, καθώς, σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο 2012, δεν υπάρχει πρόνοια που να ρυθμίζει οτιδήποτε σε σχέση με τους θρησκευτικούς αντιπροσώπους. Οι αντιπρόσωποι αυτοί, όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, δεν εμπίπτουν στον ορισμό του πολιτικού κόμματος, για να τυγχάνουν της χρηματοδότησης που τυγχάνουν τα πολιτικά κόμματα.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Σε περίπτωση που υπάρχει πολιτική βούληση για οικονομική στήριξη των θρησκευτικών αντιπροσώπων και των ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε να συνεχίσουν να εργοδοτούν κοινοβουλευτικό συνεργάτη, τότε η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να θεσμοθετηθεί», σημειώνει ο Ελεγκτής.

«Οι σχετικές πληρωμές των απολαβών των κοινοβουλευτικών συνεργατών και οι εισφορές στα διάφορα κρατικά ταμεία, θα πρέπει να γίνονται από τα πολιτικά κόμματα ως εργοδότες και να λαμβάνονται υπόψη και κατά την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων τους», τονίζεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ακόμα πως «λόγω των δυσμενών χρηματοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα μας και των αλλαγών που έχουν ήδη επέλθει στον δημόσιο τομέα, όπως είναι η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Συντάξεων, η μείωση των απολαβών, η μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικών αυξήσεων, η μείωση των κλιμάκων εισδοχής κ.λπ., θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των συμφωνιών που τα πολιτικά κόμματα συνάπτουν με τους κοινοβουλευτικούς τους συνεργάτες, ώστε να συνάδουν με τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη Δημόσια Υπηρεσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα