ΠτΔ: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι

Θετικά αποτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα αποτελέσματα της Γενεύης και χαρακτηρίζει την απόφασή του την 1η Δεκεμβρίου ως απόφαση ευθύνης.

Ο Πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι η μετάβαση στη Γενεύη απέτρεψε την απειλή ενός οριστικού αδιεξόδου μετά το Μοντ Πελεράν, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού τέθηκαν στις ράγες εδαφικό και ασφάλεια.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στη Γενεύη ο Πρόεδρος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τη συνέχιση της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόταση της πλευράς μας για το κεφάλαιο της ασφάλειας αποτέλεσε τη βάση των

συζητήσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Γενεύη αποτελεί την απαρχή του διαλόγου για το καθεστώς ασφάλειας και εγγυήσεων και υπέδειξε ότι εάν δεν υπάρξει κατάληξη έως τις 18 Ιανουαρίου, τότε οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως το όποιο αποτέλεσμα επί των θεμάτων ασφάλειας θα πρέπει να κλειδώσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος απέρριψε ότι τέθηκε θέμα εκ περιτροπής προεδρίας στο τραπέζι της Γενεύης, ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τις σχέσεις με την Αθήνα, απορρίπτοντας τα περί εντάσεων και παρεξηγήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς και τις αμετακίνητες θέσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος είπε.

Ανασκοπώντας τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη την τελευταία βδομάδα, ωστόσο, πολλά είναι τα ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοικτά και όσον αφορά στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και όσον αφορά στο κόστος και στη χρηματοδότηση της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα