ΠτΔ: Αδιανόητο να πληρώνουμε «δασμούς»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης Αμμοχώστου απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.Ο ΠτΔ χαρακτήρισε "αδιανόητο να πληρώνουμε "δασμούς" στο κατοχικό καθεστώς, σχολιάζοντας τις τελευταίες μονομερής κινήσεις των κατεχομένων.

Ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων μίλησε και για την παράδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, «προσπάθεια μας να παραδοθεί η Αμμόχωστος στα χέρια των νομίμων κατοίκων της είναι διαρκής και θα παραμείνει πάντοτε ο κεντρικός στόχος κάθε

διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως έγραφα στις 4 Αυγούστου στον ΓΓ του ΟΗΕ και όπως του είπα πρόσφατα κατά τη Γενική Συνέλευση αλλά και όπως έχω τονίσει από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης, η επανεγκατάσταση των Βαρωσιωτών στις εστίες τους όπως άλλωστε προβλέπουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να συνιστά ένα γνήσιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας ο διάλογος οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο. Ένα ανάλογο μέτρο πραγματικά θα αποτελούσε ένδειξη ειλικρινούς επιθυμίας και απόδειξη της βούλησης της κατοχικής δύναμης σε όσα στοιχειωδώς υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε.

Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις

Εξάλλου για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του για επάνοδο στον διάλογο, «Όσοι θεωρούν πως η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι κρίσιμο στοιχείο για την πρόοδο στο Κυπριακό, έχουν μπροστά τους μία επιλογή που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και να συμβάλει καθοριστικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Πραγματικά, εάν υπήρχε η βούληση, η καλή διάθεση, η πρόθεση, ή τα όσα δια της ρητορικής η Τουρκία διακήρυττε και διακηρύττει, ότι τάχα θα ήταν δυο βήματα πιο μπροστά από εμάς για τη λύση του Κυπριακού, ως ένα πρώτο βήμα, ως πρώτη ένδειξη καλής θέλησης θα ήταν η επιστροφή της Αμμοχώστου ακόμη και υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αντ’ αυτού δυστυχώς, παρατηρούμε να σκληρύνεται η στάση, να παίρνονται μέτρα τα οποία δυστυχώς αντί να οικοδομούν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων καλλιεργούν ένα κλίμα καχυποψίας, ένα κλίμα εχθρότητας. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στα βήματα, όπως εκείνοι επιδιώκουν να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη. Αλλά και την ίδια ώρα δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την υποκρισία όσων παρακολουθούν απαθώς τα όσα συμβαίνουν», είπε.

Αδιανόητο να επιβάλλονται δασμοί

«Είναι αδιανόητο να επιβάλλονται «δασμοί» για ανθρωπιστική βοήθεια για τους εγκλωβισμένους. Είναι αδιανόητο να παραβιάζεται η Συνθήκη της Βιέννης η οποία έγινε ενώπιον των ΗΕ και να παρατηρούν ή να παρακολουθούν ή να μας εισηγούνται ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να εξεύρουν τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς», είπε ο ΠτΔ.

«Και πραγματικά είναι με λύπη μου που παρακολουθώ να γίνεται μια προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και δεν αναφέρομαι σε όσους φέρουν την κύρια ευθύνη, που έχουν κάθε λόγο να το πράττουν», συμπλήρωσε.

«Αναφέρομαι δυστυχώς στα όσα διαμείβονται μεταξύ μας. Δεν είναι πρόθεση μου να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Όμως, θα πρέπει να κατανοήσουμε κάτι. Δεν πλήττουμε εκείνον που διαπραγματευόταν. Πλήττουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά και το δίκαιο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για δικαίωση. Όταν αθωώνουμε την Τουρκία, η οποία επέμεινε να συνεχίζει τα επεμβατικά δικαιώματα, τις εγγυήσεις, την παρουσία εσαεί τουρκικών στρατευμάτων.

Όταν η τουρκική πλευρά επέμενε ότι πρέπει να ελέγχει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία μέσα στα πλαίσια του διαμοιρασμού της εξουσίας αξιώνει για κάθε απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της υπό μετεξέλιξη ομοσπονδίας, του κράτους σε ομοσπονδία θα πρέπει να έχει τουλάχιστον μια θετική ψήφο.
Υπήρξα θετικός, υπήρξα αποφασιστικός, υπήρξα τολμηρός με γραπτές προτάσεις, κατέθεσα τις δικές μας θέσεις που λάμβαναν υπό τις ανησυχίες όλων ανεξαίρετα και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και δεν δίστασα γιατί ήμουν επτά μήνες προ των προεδρικών εκλογών να το πράξω.

Έθεσα όμως όρους, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν οι δικές μας προτάσσεις δεκτές ή για να παραμείνουν στο τραπέζι θα έπρεπε πριν και πάνω από όλα η Τουρκία να αποδεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, ενός αναχρονιστικού συστήματος ασφάλειας και ταυτόχρονα να πάψουν τα όποια επεμβατικά δικαιώματα και να αποχωρήσει επιτέλους ο κατοχικός στρατός», ανέφερε.

Μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας και έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε ένα κανονικό κράτος μακρά της οποιασδήποτε εξάρτησης. Μακρά της όποιας κηδεμονίας που παρακολουθούμε να καταγράφεται μέρα με τη μέρα, όχι πρόσφατα, αλλά εδώ και 43 χρόνια», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα