Ψυχραιμία συστήνουν επιστήμονες μετά το σεισμό στα Γιάννενα

Με προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο κύριος σεισμός.

Έκτοτε οι μετασεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς και αισθητές, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία ενός κύριου σεισμού. Οι κάτοικοι

σε πολλές πόλεις και χωριά της Ηπείρου είναι ανάστατοι και πέρασαν την νύχτα έξω από τα σπίτια τους, ενώ με απόφαση της Περιφέρειας τα σχολεία του νομού, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι αθλητικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα για προληπτικούς λόγους.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους, σημείωσε ότι όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό δεν έχουν πρόβλημα και κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις γιατί υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, ανά διαστήματα. Μέχρι στιγμής οι ζημιές που έχουν καταγραφεί δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής, γεωλόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε στα Ιωάννινα. Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έδωσε πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα, εκτίμησε ως θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη εκατοντάδες σεισμοί που εκτονώνουν τη σεισμική ενέργεια και εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Εξαιρετικά προβληματισμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι καθησυχαστικός ότι ο σεισμός το βράδυ του Σαββάτου ήταν ο κύριος. «Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Από τη σεισμική δόνηση ζημιές έχουν προκληθεί στις περιοχές Μοναστήρι της Παναγίας και Ασπραγγέλους Ζαγορίου. Συνεργεία της Περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών. Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί της Κυριακής κλιμάκια του Συντονιστικού αποτελούμενα από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και άλλους.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
τι λενε οι επθστημονες για τον σεισμο στα ιωαννινα
Τυχαία Θέματα