Ψήφισμα για τις ενεργειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια

Καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια, ως η φυσική δίοδος ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη, μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα επιδιώξουν κοινούς στόχους, όπως επισήμαναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας και των τριών χωρών, μετά από τριμερή συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη,

πριν από το φόρουμ για το πετρέλαιο και το αέριο, που διοργανώνει στην πόλη το Eλληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιδείξουν όχι μόνο την αναγκαία πολιτική βούληση, αλλά και αλληλεγγύη στην κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και αγωγών διασύνδεσης», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα (Τemenuzkha Petkova), η οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της χώρας της στα δρώμενα στον ενεργειακό τομέα.

Η ίδια διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατασκευή του αγωγού που πρόκειται να συνδέει Ελλάδα-Βουλγαρία (IGB) αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, αφού και οι δύο χώρες εργάζονται ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση. «Τα έργα στον τομέα αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στα Βαλκάνια ως η φυσική δίοδος των ενεργειακών ροών», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη οι τρεις χώρες να ακολουθήσουν ενοποιημένες προτεραιότητες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς (Aleksandar Antic), σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι στην περιοχή μας, για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα οι προκλήσεις, πρέπει να υπάρξει κοινή δράση. Είμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια και εμείς οι μικροί πρέπει να είμαστε ενωμένοι, έξυπνοι, για να εξασφαλίσουμε για τους λαούς μας και τα κράτη μας ένα σίγουρο μέλλον [...]. Φυσικά, υποστηρίζω απόλυτα ότι η ενέργεια δεν πρέπει να είναι ένα μέσο στον πολιτικό διάλογο και στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ κρατών», σημείωσε και προσέθεσε: «Αν υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο σήμερα συμφωνήσαμε απόλυτα όλοι, είναι ότι εμείς πρέπει να δουλεύουμε πάνω σε εκείνο που μπορούμε και σε εκείνο που εξαρτάται από εμάς». Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.

Ο κ. Άντιτς χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και για τα τρία κράτη τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την εντατική συνεργασία μεταξύ μας», η οποία θα επισφραγιστεί με κοινό έγγραφο, ως ψήφισμα, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα