Ψάχνουν «σπόνσορες» για τη λύση στο Νταβός

Τις προοπτικές εξασφάλισης χρηματοδότησης για τη λύση του κυπριακού στα πλαίσια του οικονομικού φόρουμ του Νταβός φέρονται να εξετάζουν οι δύο ηγέτες. Στόχος είναι η αξιοποίηση της παρουσίας οικονομικών παραγόντων και ηγετών κρατών ώστε να διαφανεί αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, τόσο στην ίδια τη λύση του κυπριακού, όσο και στην μετέπειτα κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Για το εν λόγω

θέμα φαίνεται πως οι δύο ηγέτες βρίσκονται στην ίδια γραμμή, καθώς σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας για επίλυση του κυπριακού.

Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στην Μιλλιέτ, ανέφερε ότι θα βολιδοσκοπήσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της λύσης του κυπριακού. "Ένας από τους χρηματοδότες της λύσης, θα είναι και η ίδια η λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει προσδοκία για δωρεάν. Η Κύπρος με τη λύση θα είναι ένα μεγάλο πεδίο επενδύσεων", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς αναφορικά με την υποστήριξη που θα αναζητηθεί στο Νταβός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο μπορεί να χρειαστεί οικονομική στήριξη «δισεκατομμυρίων ευρώ». Παράλληλα, η Κύπρος θα χρειαστεί τεχνοκρατική συνδρομή από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, αλλά και επενδύσεις για την οικονομική της ανάκαμψη.

Παράλληλα ο Μουσταφά Ακιντζί, στη συνέντευξη του χαιρέτησε την «πρωτοβουλία» Αναστασιάδη ώστε τα τουρκικά να γίνουν επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

"Συζήτησε το θέμα μαζί μας. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο. Μακάρι αυτό να γινόταν πολύ νωρίτερα. Στην Κύπρο ζουν 'δύο λαοί'. Ο κάθε 'λαός' έχει τη δική του γλώσσα. Ακόμη και πριν τη λύση θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη να γίνουν τα τουρκικά επίσημη γλώσσα", είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα