Ψάχνουν πληροφορίες για αγνοουμένους

Δύο στρατιώτες, μάρτυρες σε περιστατικό του Αυγούστου 1974, αναζητεί η ΔΕΑ
Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει, με σκοπό τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, η ΔΕΑ κατέχει μαρτυρία άλλου στρατιώτη, ότι δύο στρατιώτες έλαβαν μέρος σε περισυλλογή νεκρών

Δύο στρατιώτες που υπηρετούσαν το 1974 στο Υγειονομικό και έλαβαν μέρος σε περισυλλογή νεκρών και προέβησαν σε ταφές τον Αύγουστο του 1974, στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία, αναζητεί για παροχή πληροφοριών ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική

Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Νέστορας Νέστορος.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με μαρτυρία άλλου στρατιώτη, ο οποίος δεν γνωρίζει την ταυτότητα των δύο, το προαναφερόμενο γεγονός συνέβη στις 17 ή 18 Αυγούστου κοντά στον Ιππόδρομο και δυτικά αυτού, εκεί που σήμερα είναι το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σε εκείνη την περιοχή, διευκρινίζεται, το 1974 υπήρχε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς «Πάι-Πας».

«Μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκαν στοιχεία για τα ονόματα ή την καταγωγή των δύο στρατιωτών, οι οποίοι θεωρούνται σημαντικοί μάρτυρες σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται στην υπό αναφορά περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ καλεί οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που θα οδηγήσει στον εντοπισμό των δύο στρατιωτών του Υγειονομικού, «ώστε να βοηθηθεί η όλη διαδικασία και προσπάθεια που γίνεται από την ΔΕΑ», να επικοινωνήσει με το τηλέφωνο 22400142 ή/και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο gkc.member[email protected].

Επαναλαμβάνεται δε με την ευκαιρία, η έκκληση για παροχή στοιχείων και πληροφοριών στη ΔΕΑ για Ε/κ και Τ/κ αγνοουμένους, ώστε οι οικογένειές τους να μπορέσουν να πληροφορηθούν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ξεσκόνιζαν τα αρχεία από την αρχή
Στη «Σημερινή» μίλησε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), Νέστορας Νέστορος, για το πώς προέκυψε και βρήκαν αυτές τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες. Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι «ξεσκονίζουμε το αρχείο ξανά από την αρχή, άρα βλέπουμε κατά πόσον αξιοποιήσαμε παλιές μαρτυρίες και, πέραν τούτου, εντοπίσαμε και νέο μάρτυρα, τυχαίως από άλλην υπηρεσία.

Ο μάρτυρας μάς περιέγραψε τα γεγονότα τα οποία διασταυρώνονταν με μαρτυρίες που είχαμε από δικές μας, προηγούμενες έρευνες, για το τι είχε συμβεί στις 17 ή 18 του Αυγούστου». Σημείωσε επίσης ο κ. Νέστορος ότι ήταν γνωστό πως στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Δομετίου είχε γίνει περισυλλογή με οδηγίες που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οπότε δόθηκαν οδηγίες, σύμφωνα με τη μαρτυρία που έδωσε στην κατάθεσή του ο στρατιώτης για τους δύο στρατιώτες, οι οποίο ήταν άγνωστοι γι' αυτόν και συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστοι, καθώς δεν βρέθηκαν καταθέσεις τους. «Στο σημείο που μας υπέδειξε ο πρώτος μάρτυρας, εντοπίσαμε οστά για τρεις ανθρώπους, τώρα, αν είναι αγνοούμενοι ή πεσόντες, θα φανεί μετά τις εξετάσεις, αλλά το πιο πιθανό είναι να είναι αγνοούμενοι. Τώρα, πέραν των τριών, ψάχνουμε και άλλους, και πιθανόν να μας βοηθήσουν οι μαρτυρίες των άλλων δύο στρατιωτών, αν τους βρούμε».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχουν και άλλες υποθέσεις τις οποίες διερευνούν, ο κ. Νέστορος δήλωσε ότι, «ξεκινήσαμε από την αρχή τη δουλειά, για να εντοπίσουμε πιθανούς χώρους ταφής από την αρχή, ξαναβλέπουμε όλους τους φακέλους από την αρχή, ευελπιστώντας ότι θα βρούμε ή θα αξιοποιήσουμε ό,τι ξαναδιαβάσαμε, πιο σωστά. Η τρίτη και τέταρτη ανάγνωση βοηθούν να καταλάβουμε τα γεγονότα καλύτερα. Επιπλέον, γίνεται μια διασύνδεση των παλιών ευρημάτων και των καινούργιων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Στην Αθήνα ο Φ. Φωτίου για θέματα αγνοουμένων
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα θέματα αγνοουμένων και ιδιαίτερα τα θέματα που άπτονται των Ελλήνων αγνοουμένων και πεσόντων της τουρκικής εισβολής, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τις συναντήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου συναντήθηκε χθες στην Αθήνα, με τους κ. Βίτσα και Αποστολάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας. Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε για τα τελικά αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων ταυτοποίησης των λειψάνων των 15 Ελλήνων καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροσκάφος «ΝΟΡΑΤΛΑΣ».

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι διαδικασίες για την ενημέρωση των οικογενειών στην Ελλάδα και οι αναγκαίες διευθετήσεις για τον επαναπατρισμό των λειψάνων, ώστε να προχωρήσουν οι οικογένειες στις ταφές, σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις και τις δέουσες τιμές.

Ο Επίτροπος Προεδρίας πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιο Αυγερινό, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στη διαχείριση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που προκαλεί η κρίση στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη εργασίας ολοκληρώθηκε με ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Άμυνας, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με θέμα «Ελλάδα-Κύπρος: Οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Προκλήσεις-Προοπτικές». Ο κ. Φωτίου επέστρεψε στην Κύπρο χθες μετά τη συνάντησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα