Απάντηση Υπ. Παιδείας για το δοκίμιο Ιστορίας

Απάντηση στις επικρίσεις όσον αφορά το δοκίμιο της Ιστορίας έδωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αναφορικά με ανακοινώσεις και δηλώσεις που αφορούν στο πρόσφατο εξεταστικό δοκίμιο στο μάθημα της Ιστορίας μέσα στα πλαίσια των Παγκυπρίων Εξετάσεων, το Υπουργείο Παιδείας

και Πολιτισμού επισημαίνει τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των γεγονότων:

H Επιστημονική Επιτροπή Θεματοθετών είναι ανεξάρτητο σώμα, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα σε σχέση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Συνεπώς, ούτε καθοδηγείται αλλά και ούτε παίρνει οδηγίες από οποιονδήποτε. Η εν λόγω Επιτροπή συνέρχεται εντελώς απομονωμένη, σε ξενοδοχείο, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Στο σχολικό εγχειρίδιο, Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα), στο οποίο βασίστηκε η Επιτροπή για τη σύνταξη του εξεταστικού δοκιμίου, γίνεται αναφορά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό, των οποίων η έκφραση και η ελευθερία του λόγου είναι στοιχεία προσδιοριστικά.

Ο σταλινισμός και ο φασισμός, επίσης, αναφέρονται ως δύο διαφορετικές προτάσεις με αφετηρία διαφορετική, που εμπνέονται, όμως, από τα αυταρχικά καθεστώτα και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του φιλελευθερισμού και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, ουδόλως η Επιτροπή Θεματοθετών ταύτισε τον σοσιαλισμό με τη φασιστική ιδεολογία, και οι οποιεσδήποτε αναφορές στο θέμα αυτό αποτελούν στρέβλωση και υποκρύπτουν σκοπιμότητες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο σταλινισμός, για τον οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο, έχει καταδικαστεί ήδη από την εποχή του Χρουστσόφ και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως αυταρχικό καθεστώς και, ενίοτε, με σκληρότερους χαρακτηρισμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα