Πρωτοβουλία στο Κυπριακό από «Δημοκρατία των Πολιτών»

Πρωτοβουλία μιας δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα της στρατηγικής στο Κυπριακό αναλαμβάνει το βράδυ της Πέμπτης (18/5) η Δημοκρατία των Πολιτών (ΔτΠ).

Μια ομάδα από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες και άλλους ενεργούς πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δημοκρατία των Πολιτών», ενός ανεξάρτητου φόρουμ συμμετοχικής δημοκρατίας, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει δράση ενεργοποιώντας το σύνολο των πολιτών

και αναζητώντας πρακτικές λύσεις στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία σε όλα τα επίπεδα. Ο Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσία και διοργανωτής της εκδήλωσης μιλά στο SigmaLive.

Τι ακριβώς είναι το Ινστιτούτο Πολιτικής «Δημοκρατία των Πολιτών» και για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;

Αναμφισβήτητα η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος είναι η πιο δυσχερής μετά το 1974, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Τα φαινόμενα διαφθοράς, εσωστρέφειας, χρεών, λαϊκισμού και δημαγωγίας οδήγησαν ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών στη αποστροφή και αποστασιοποίηση προς τη πολιτική και τα κοινά. Η ενεργοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους στη πολιτική διαδικασία είναι αναγκαία για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ανταποκρινόμενη σ’ αυτήν την ανάγκη, μια ομάδα από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες και άλλους ενεργούς πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ινστιτούτου Πολιτικής «Δημοκρατία των Πολιτών», ενός ανεξάρτητου φόρουμ συμμετοχικής δημοκρατίας, το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει δράση ενεργοποιώντας το σύνολο των πολιτών και αναζητώντας πρακτικές λύσεις στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Ποια στρατηγική ακολουθεί η «Δημοκρατία των Πολιτών» προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της;

Η Δημοκρατία των Πολιτών στοχεύει στη δημιουργία μηχανισμών ενεργοποίησης των πολιτών και ανάπτυξης καναλιών επικοινωνίας που θα επιτρέπουν σε όλους του πολίτες να εκφράζουν απόψεις και να συμμετέχουν στη παραγωγή θέσεων και λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Δημοκρατία, κράτος δικαίου, διαφάνεια, λογοδοσία και απόδοση δικαιοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ συστατικά για μια ευνομούμενη κοινωνία. Ποια διαφορετική προσέγγιση και ποιες λύσεις προτείνει η «Δημοκρατία των Πολιτών» προκειμένου να συμβάλει στην εφαρμογή τους;

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση της προσέγγισης της Δημοκρατίας των Πολιτών είναι η ανάδειξη, η προώθηση και η αξιοποίηση των αρχών της συμμετοχικής δημοκρατίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας της Κύπρου. Η Δημοκρατία των Πολιτών θέλει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της πολιτείας, των θεσμών και της κοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της απόδοσης δικαιοσύνης δίνοντας το κύριο και βασικό λόγο στους πολίτες.

Γιατί συμμετοχική δημοκρατία;

Γιατί μέσα από μια δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία, η οποία θα είναι διαφανής και θα πληροί όλα τα κριτήρια επιστημονικής επάρκειας είναι δυνατό να παραχθούν συγκροτημένες και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής, απαλλαγμένες από κομματικά και άλλα συμφέροντα. Η Δημοκρατία των Πολιτών ευελπιστεί μέσω της διαδικασίας της συμμετοχικής δημοκρατίας να εκφράζει απόψεις, να κάνει παρεμβάσεις, να ασκεί κριτική και να καταθέτει τεκμηριωμένες θέσεις και εισηγήσεις επί θεμάτων που αφορούν την κυπριακή κοινωνία.

Κατά πόσο τέτοιες κινήσεις μπορούν να δώσουν καρπούς, την ώρα που οι πολιτικοί φαίνεται ότι βρίσκονται εδώ και χρόνια προ αδιεξόδου σε πολλά από τα θέματα που απασχολούν την «Δημοκρατία των Πολιτών»;

Όταν η κοινωνία έχει φθάσει στο έσχατο σημείο της κατάπτωσης και της παρακμής και η πολιτική στην πλήρη απαξίωσή της από τους πολίτες, τότε αυτό ακριβώς το "έσχατο σημείο", είναι ο οιωνός που δίνει την ελπίδα ότι η κοινωνία μας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «αναγέννησης». Οι μόνοι που μπορούν να δώσουν λύση είναι οι πολίτες μέσω της συμμετοχής τους και όχι μέσω της αποχής και της αποστασιοποίησης. Η Δημοκρατία των Πολιτών θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες και θα τους δώσουν την ευκαιρία να συμβάλουν πραγματικά στην παραγωγή θέσεων και λύσεων.

Πώς μπορεί ο πολίτης να συμβάλει με τη σειρά του στο εγχείρημα;

Η παραγωγή πολιτικών θέσεων μπορεί να γίνει μέσα από τις απόψεις και τις θέσεις των πολιτών που προκύπτει μέσω ενεργούς εμπλοκής.

Keywords
Τυχαία Θέματα