Έιντε: Από τους δυο ηγέτες εξαρτάται αν θα πάμε στη Γενεύη

Η διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των δυο ηγετών. Από αυτούς θα εξαρτηθεί αν θα πάμε ή όχι σε νέα Γενεύη", τόνισε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι οι δυο ηγέτες του ζήτησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία, έτσι ώστε να διαφανεί αν υπάρχει όντως πρόσφορο έδαφος για νέα

Διάσκεψη στη Γενεύη και αυτό κάνει.

Met @AnastasiadesCY as part of my shuttling between him &@MustafaAkinci_1 as per yesterday's leaders' mtg on the way forward. #CyprusTalks pic.twitter.com/NHasYNysgS

— Espen Barth Eide (@EspenBarthEide) May 18, 2017

Επεσήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, όπως έχει τονίσει και ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι έτοιμα όποτε τους ζητηθεί να συγκαλέσουν Διάσκεψη στη Γενεύη. Κάτι τέτοιο, συνέχισε ο κ. Έιντε, δεν μπορεί να γίνει, αν δεν νιώσουν έτοιμοι οι δυο ηγέτες και αν δεν θεωρούν οι ίδιοι ότι η Διάσκεψη θα φέρει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες τις τελευταίες ημέρες είχε συναντήσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Ταγιπ Ερντογάν, οι οποίοι διεμήνυσαν στήριξη στη διαδικασία και στους δυο ηγέτες.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών καλείται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων εμφανίστηκαν με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.

Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί στις 16.30 με τον Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως θα μπορεί, όπως ο ίδιος αναφέρει, να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το πως προχωρά αυτή η προσπάθεια που επιχειρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα