Πρώτη συναντηση των διαπραγματευτών Μαυρογιαννη-Ναμί

Με την αξιολόγηση των θέσεων, που κατατέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη – Έρογλου άρχισε η σημερινή πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρεα Μαυρογιαννη και Οζντιλ Ναμι. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Μάλιστα σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους ο νέος Τ/κ ηγέτης δεν αποκλείεται ν’ αποσύρει τις θέσεις του προκατόχου του, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει την επανέναρξη

των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, είπε δεν μπορεί να δημιουργήσει προοπτική λύσης, χωρίς η δημιουργός του κυπριακού προβλήματος, που είναι η Τουρκία, να εγκαταλείψει τη διαχρονική αδιαλλαξία της, Ανδρέας Μαυρογιαννης και Οζντιλ Ναμι συζήτησαν επίσης ένα ενιαίο κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής. Oποιο κατάλογος θα τεθεί ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 28 Μαΐου, πριν αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση, για να αποφασίσουν ποια από αυτά θα υιοθετηθούν και ποια όχι, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΜΟΕ θα αφορούν σ τη διάνοιξη οδοφραγμάτων με προτεραιότητα αυτών του Πυροϊου και της Λεύκας, αλλά και τη συντήρηση πολιτισμικών μνημείων στην εντος των τειχών Λευκωσία και Αμμόχωστο.

Όσον αφορά στο θέμα της ενοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, όσο και αυτό της ενοποίησης του σήματος τηλεφωνίας φαίνεται να έχουν εντοπιστεί αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν κωλυσιεργία στις συζητήσεις.

Σε ότι αφορά το ΔΗΚΟ, ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ακόμη και αν μια λύση του Κυπριακού θα μας οδηγήσει σε χρεοκοπία, αλλά θα απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας και θα είναι βιώσιμη, εμείς θα την υποστηρίξουμε. Το κύριο ζητούμενο σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, δεν είναι η οικονομία, αλλά το περιεχόμενο της λύσης, προσθέτει.

Τους δύο διαπραγματευτές απασχόλησε και το πρόγραμμα της συνάντησης κοινωνικού χαρακτήρα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα