Έντονες διαφωνίες στη συζήτηση της έκθεσης για Τουρκία

Σε αρκετά έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στο Στρασβούργο αναφορικά με την έκθεση προόδου της ενταξιακής ποιρείας της Τουρκίας.

Από τη συζήτηση βγήκαν προς τα έξω οι έντονες διαφωνίες που υπάρχουν ακόμα και εντός των ιδίων των πολιτικών ομάδων, αναφορικά με το θέμα. Οι κυριότερες τάσεις που επικρατούν είναι δύο: αυτοί που θεωρούν ότι η έκθεση αποτελεί έκθεση «οπισθοδρόμησης» παρά προόδου, καθώς η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ, και αυτοί που

θεωρούν ότι η Τουρκία επικρίνεται έντονα στην έκθεση και που εν ολίγοις οι «εμμονές» κάποιων δεν την αφήνουν να προχωρήσει. Συνεπώς αυτοί υποστηρίζουν το άνοιγμα κεφαλαίων.

To γενικότερο μήνυμα των Ευρωβουλευτών, ήταν ότι θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει και η ίδια να τηρεί τους κανόνες της Ένωσης, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις αναφορικά με το κυπριακό, με την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών που πήρε το λόγο, να τονίζει το γεγονός ότι η Άγκυρα επιμένει να παραβιάζει μέχρι σήμερα ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνές δίκαιο και δίκαιο της θάλασσας.

Έντονες επικρίσεις υπήρξαν και για τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας, όπως τον σεβασμό της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αρκετούς Ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι κάθε άλλο παρά πρόοδος υπήρξε σε αυτά τα θέματα. Συνεπώς, διερωτήθηκαν, πώς μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, έκανε λόγο για απαράδεκτη έκθεση η οποία θέτει στο περιθώριο την ΚΔ και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους. Όπως είπε η έκθεση εκθέτει την ΚΔ και απειλεί να δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο, μέσω του οποίου θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια μουσουλμάνους φανταμενταλιστές.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, κάλεσε τα όργανα της ΕΕ, όπως παρακολουθήσουν τη νέα διαδικασία για επίλυση του κυπριακού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται πως οι προτάσεις που κατατίθενται να συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και πως η τελική λύση θα διατρέχεται από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης, διερωτήθηκε πώς αιτιολογείται σήμερα το αίτημα της εισηγήτριας για άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, όταν πριν λίγους μήνες το ΕΚ καταδίκασε τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία.

Αν πραγματικά το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να είναι αξιόπιστο και αντικειμενικό οφείλει να πει ευθέως στη Τουρκία ότι στην αξιολόγηση της με την ΕΕ παίρνει απροβίβαστο, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα βασικά θέματα που άπτονται Ευρωπαϊκών Αρχών και Αξιών και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά επιδείνωσε τη θέση της ακόμη περισσότερο συγκριτικά και με την περυσινή Έκθεση Προόδου, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης στη δική του παρέμβαση τόνισε ότι είναι κοινή διαπίστωση όλων πως στην έκθεση για την Τουρκία δεν καταγράφεται καμία πρόοδος. Κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι η διαδικασία που μας έφερε εδώ είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια όταν η ΚΔ έκανε κάτι που πολλοί δεν θα έκαναν, δηλαδή συμφώνησε στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κυριαρχία των γειτονικών κρατών της και το διεθνές δίκαιο. Η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο σεβασμός των ελευθεριών και δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών της, η επίλυση του Κουρδικού προβλήματος, η εναρμόνιση με τις αρχές και αξίες της ΕΕ είναι μονόδρομος για την Τουρκία», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης.

Η ενέργεια πάντως αποτέλεσε επίκεντρο των αναφορών κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς υπάρχει μια προσπάθεια προώθησης της λογικής για μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο.

Αυτή η νέα ώθηση, άρχισε να υφίσταται μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, όπου συμφωνήθηκε η υλοποίηση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και ανεξαρτητοποίησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Συνεπώς η ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, ρίχνει άλλο ένα «καρότο» προς την Άγκυρα για να «προλάβει» την εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά «επιβραβεύεται» από την ΕΕ για την (αντιευρωπαϊκή) στρατηγική του, παίρνοντας ως δώρο την πρόταση για άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια.

H έκθεση αναμένεται να οδηγηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια αύριο. Ωστόσο πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι το παρασκήνιο ακόμα και μετά τη συζήτηση, είναι τόσο έντονο που δεν αποκλείεται η διαδικασία της ψήφισης να αναβληθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα