Πρώτη πράξη, η επαφή με Ακιντζί

Διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί θα είναι η πρώτη πολιτική πράξη για το Κυπριακό του Νίκου Αναστασιάδη εάν επανεκλεγεί. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής.

Δεδομένων των τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι εάν συμφωνήσουν, από κοινού, θα χτυπήσουν την πόρτα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αφήνοντας –ωστόσο- να νοηθεί πως εάν

δεν εξευρεθεί κοινό έδαφος, ενδεχομένως να μην επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος εξηγεί, επίσης, ότι στο Κραν Μοντανά, οι Τούρκοι δημιουργούσαν την εντύπωση πως ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά αντί τούτου «διαπιστώθηκε ότι η ελαστικότητα της Τουρκίας δεν ήταν παρά μια παραπληροφόρηση του Γ.Γ.», αφού απαιτούσαν τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, με μόνιμη παρουσία πέραν των 1800 στρατιωτών.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζει πως επιδίωξη της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε όργανο ενάσκησης στρατηγικών επιδιώξεων. «Η πιθανότητα ενταξιακής πορείας έχει εξανεμιστεί», παρατηρεί, υποδεικνύοντας ότι οι εισηγήσεις περί πρόκλησης κόστους στην Άγκυρα «είναι εκτός πραγματικότητας».

Σε σχέση με το «κούρεμα», αποκαλύπτει ότι η εφάπαξ φορολόγηση καταθέσεων είχε ήδη διαμορφωθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο προτού ο ίδιος αναλάβει την εξουσία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναγνωρίζει πως έκανε και λάθος επιλογές προσώπων, υποδεικνύει ωστόσο ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με τους θεσμούς και τα όποια λάθη αποτελούν πια μαθήματα προς αποφυγήν.

Αναφερόμενος στο μέλλον, εκφράζει την πεποίθηση ότι «θα είναι μια πενταετία συναινετικής προσέγγισης» και σημειώνει πως επιδίωξή του είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στη «Σημερινή», που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα