Καζάνι που βράζει η Μακεδόνια για το όνομα των Σκοπίων

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 14.00 στον Λευκό Πύργο συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το παρών βουλευτές και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.


Περισσότερα από 500 τουριστικά λεωφορεία έχουν ναυλωθεί για τη μεταφορά πολιτών στο

συλλαλητήριο, ενώ η Αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 διαδηλωτές θα δώσουν το «παρών».

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία, τελεί αυτή την ώρα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος προσκάλεσε και άλλους ιεράρχες να συμμετάσχουν σε αυτή, παρά την αντίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Μήνυμα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία, έστειλε ο Προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας.

Συλλαλητήριο διοργανώνεται και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

Εκτός συνόρων πορείες προγραμματίζονται σήμερα και στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Δεν είναι παράλογο να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία» σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό, είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη στο ΄΄ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ΄΄ ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται τις ανησυχίες και ειδικότερα την ευαισθησία των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας. Είμαι κι εγώ μισός Μακεδόνας, τονίζει.

Ας εκτιμήσουμε νηφάλια το τί προάγει το εθνικό συμφέρον και τί το υπονομεύει, αναφέρει.

Η μη λύση, τονίζει, το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού, ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη, στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία», χωρίς, όμως, κανέναν προσδιορισμό, που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας».

Αν λοιπόν, προσθέτει, υπάρξει ευκαιρία λύσης, που θα αναιρεί αυτά τα αρνητικά δεδομένα, που μας φόρτωσαν το 1992, τότε θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε.

Την ίδια ώρα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, εξήγησε τους λόγους, που τον κάνουν αισιόδοξο ότι, μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, το θέμα του ονόματος μπορεί να λυθεί τους επόμενους έξι μήνες.

Η όλη κατάσταση έχει αλλάξει, υποστήριξε, και η σημερινή περίοδος είναι καλύτερη από το παρελθόν.

Παράλληλα έδωσε διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε τα πέντε ονόματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την πρόταση, που έχει καταθέσει.

Πρόκειται για τα ονόματα:

Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας,

Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη

Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Τις επόμενες ημέρες ο Μάθιου Νίμιτς προτίθεται να επισκεφθεί Σκόπια και Αθήνα.

Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από την ΠΓΔΜ, είτε λέγεται Μακεδονία είτε όχι. Μας κλέβει το όνομα. Η Μακεδονία είναι ελληνική δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα patrisnews.com, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι θεωρεί περιττό τον θόρυβο, που γίνεται για το όνομα.

Τα Σκόπια, υποστηρίζει, θα μπορούσαν να ήταν ελληνικά, αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική.

Δεν ξέρω γιατί μας φοβίζει να ονομάζεται Μακεδονία. Ναι η ελληνική Μακεδονία φθάνει ως εκεί. Το όνομα ήταν δικό μας. Εκείνο, που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα, ήταν να μπει μέσα και τα Σκόπια θα ήταν πραγματικά ελληνικά τονίζει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τα Σκόπια, επισημαίνει, είναι «μια σταλιά κράτος». Δεν μπορούν οι Σκοπιανοί να κάνουν επίθεση στην Ελλάδα και να βγουν στην θάλασσα ή να διεκδικήσουν την Θεσσαλονίκη.

«Είναι ουτοπία αν έχουν τέτοιες σκέψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα