Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ τιμωρεί πελάτες πορνείας

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία ρυθμίζονται αξιόποινες συμπεριφορές όσων μετέχουν στην αλυσίδα της εμπορίας και εκμετάλλευσης θυμάτων εμπορίας προσώπων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διευκρινίζοντας ότι η πρόταση νόμου επιτρέπει ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων και παρέχει τη δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να στοιχειοθετούν πιθανά αδικήματα σε σχέση με τη χρήση των υπηρεσιών των θυμάτων.

Είπε πως θα συνιστά ποινικό αδίκημα τόσο για το διακινητή όσο και για τον πελάτη και σε όποιον άλλον εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη.

Ανέφερε ότι αντικαθιστά το άρθρο 17 του σχετικού νόμου που ποινικοποιεί τη ζήτηση και τη χρήση υπηρεσιών των θυμάτων και προβλέπει αύξηση της υφιστάμενης ποινής φυλάκισης μέχρι 10 έτη και χρηματικής ποινής μέχρι 50.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές να συντρέχουν, σε δια βίου φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ανέφερε ακόμα ότι στην περίπτωση που το θύμα είναι παιδί προβλέπεται δια βίου φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ ή και οι δύο ποινές μαζί.

Περαιτέρω, εξέφρασε τη βούληση του ΔΗΚΟ να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και υπηρεσίες ώστε η Κύπρος να παύσει να είναι στο στόχαστρο των εκθέσεων διεθνών οργανισμών που κατατάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ουραγό στα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα ότι ζητήθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών όπως τεθεί προς συζήτηση η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΔΗΚΟ από το Μάρτη 2015, για αποπληρωμή με μηνιαίες δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΦΠΑ κατά τον τρόπο που έγινε με τις οφειλές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν οι πολίτες που οφείλουν ποσά στον ΦΠΑ και αδυνατούν να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό και την ίδια ώρα και το κράτος να εισπράξει τις οφειλές του.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος, είπε πως η πρόταση νόμου έχει παγώσει για ένα χρόνο και 7 μήνες αναμένοντας νομοσχέδιο το οποίο ακόμα να κατατεθεί στη Βουλή και στο μεταξύ μεγάλος αριθμός πολιτών στερούνται της δυνατότητας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα