Πρόταση νόμου για οδηγούς που παρανομούν μετά από νάρκοτεστ - Τι προνοεί

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης, σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε για τους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ποινές να παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να παραπέμπει σε ενδεδειγμένο κέντρο θεραπείας σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμο του 2016, πρόσωπο

το οποίο βρίσκεται ενώπιον του για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια για αδίκημα δυνάμει των προνοιών του άρθρου 11Ζ.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Κατέθεσα σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πρόταση νόμου, η οποία τιτλοφορείται ως «ο Περί Οδικής Ασφάλειας Νόμος (174/1986)».

Σκοπός της παρούσας πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε ανεξάρτητα από τις υφιστάμενες ποινές να παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να παραπέμπει σε ενδεδειγμένο κέντρο θεραπείας σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμο του 2016, πρόσωπο το οποίο βρίσκεται ενώπιον του για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια για αδίκημα δυνάμει των προνοιών του άρθρου 11Ζ.

Ο αυξημένος αριθμός θετικών νάρκοτεστ μας έχει ωθήσει ώστε να υποβάλουμε την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, ώστε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα άτομα τα οποία είναι εξαρτώμενα αλλά και να αυξήσουμε την οδική ασφάλεια. 

Συγκεκριμένα, η παρούσα πρόταση νόμου προβλέπει ότι εάν ένα άτομο βρεθεί για δεύτερη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια ενώπιων του δικαστηρίου  για αδίκημα που αφορά ουσιοεξαρτήσεις, να παραπέμπεται  σε κατάλληλο κέντρο θεραπείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα