Αύξηση-έκπληξη 500 μονάδων βάσης του επιτοκίου από την Τράπεζα της Τουρκίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε την Πέμπτη τις αγορές προχωρώντας με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, κατά 500 μονάδες βάσης, καθώς εντείνει τη μάχη της κατά του πληθωρισμού και τις προσπάθειές της να στηρίξει την λίρα που κατρακυλά.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 5,0 ποσοστιαίες μονάδες, στο 40%,

στον έκτο μήνα από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης ο οποίος έχει υπερ-τετραπλασιάσει το κόστος δανεισμού.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι η τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιό της κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

«Πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση από την (κεντρική τράπεζα) ... να ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες», παρατήρησε ο οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών Τίμοθι Ας σε σημείωμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλά η τράπεζα έδωσε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα ότι έφτασε στα όρια στο πόσο ψηλά θα μπορούσε να ανέλθει το επιτόκιο πολιτικής της.

«Το σημερινό επίπεδο νομισματικής στενότητας είναι σημαντικά κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για την καθιέρωση της πορείας αποπληθωρισμού», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Κατά συνέπεια, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα