Πρόταση Κομισιόν για μόνιμο Πρόεδρο Eurogroup

Τον διορισμό ενός "μόνιμης απασχόλησης" Προέδρου του Eurogroup, τη θεσμική επισημοποίηση του Eurogroup ως "σύνθεσης του Συμβουλίου", την ενοποιημένη εκπροσώπηση της ευρωζώνης (άρα και την ταύτιση των θέσεων του Προέδρου του Eurogroup με τον Επίτροπο επί των οικονομικών, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, την κοινή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων (European Safe Assets), κοινή εγγύηση καταθέσεων, αλλά και αυστηρότερα δεδομένα οικονομικής σύγκλισης, προτείνει σήμερα η Κομισιόν, δίνοντας στη δημοσιότητα έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον και την ολοκλήρωση

της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Το έγγραφο, το οποίο παρουσίασαν ο Επίτροπος Μοσκοβισί και ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις τοποθετεί τις 5 παραπάνω κινήσεις στο χρονικό διάστημα 2020 - 2025 και τη θητεία της επόμενης Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές.

Για τη θητεία της τρέχουσας Κομισιόν και το διάστημα ως τις Ευρωεκλογές, το έγγραφο που ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων κάνει λόγο για μείωση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια, εγγυήσεις για το ευρωπαϊκό ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, απόφαση για μελλοντική κοινή εγγύηση καταθέσεων, ενιαία εποπτεία χρηματαγορών και προετοιμασία για μελλοντική έκδοση κοινών ομολόγων.

Επιπλέον προβλέπει ενίσχυση του ευρωπαϊκού εξαμήνου, περισσότερη τεχνική στήριξη των κρατών μελών για μεταρρυθμίσεις και συζήτηση για μια μελλοντική δυνατότητα δημοσιονομικής σταθεροποίησης κρατών με πρόβλημα - δηλαδή διάσωση με ευρωπαϊκά μέσα.

Η δουλειά που θα γίνει τα επόμενα δύο χρόνια θα ανοίξει κατά την Κομισιόν το δρόμο για τις βασικές προτάσεις για την περίοδο 2020 - 2025.

Συγκεκριμένα το έγγραφο προβλέπει:

1) ολοκλήρωση μιας γνήσιας χρηματοπιστωτικής ένωσης:

Ένα ολοκληρωμένο και εύρυθμο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απαραίτητο για μια αποτελεσματική και σταθερή Οικονομική και Νομισματική Ένωση κατά την Κομισιόν, η οποία ζητά ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την πρόοδο στη μείωση και τον καταμερισμό των κινδύνων καθιστώντας τις τράπεζες ακόμα πιο ανθεκτικές, ενώ ταυτόχρονα η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα στρέφεται στους καρπούς της ολοκλήρωσης της ένωσης της ευρωπαϊκή κεφαλαιαγοράς.

2) επίτευξη μιας πιο ολοκληρωμένης Οικονομικής και Δημοσιονομικής Ένωσης:

Ήδη η έκθεση των πέντε προέδρων αναγνώρισε τη σύγκλιση προς τις πιο ανθεκτικές οικονομικές και κοινωνικές δομές στα κράτη μέλη ως ουσιαστικό στοιχείο για μια επιτυχημένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση μακροπρόθεσμα.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντα στοιχεία, όπως το ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής ή τη σύνδεση της χρηματοδοτικής στήριξης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να βελτιώσουν την ικανότητα μακροοικονομικής σταθεροποίησης της ζώνης του ευρώ.

Το έγγραφο περιγράφει πολλές διαφορετικές επιλογές γι `αυτό, τις οποίες η Επιτροπή θα εξετάσει.

3) εδραίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και την ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης:

Προκειμένου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση να είναι ισχυρότερη, τα κράτη μέλη πρέπει να αποδεχθούν να μοιράζονται περισσότερες ευθύνες και αποφάσεις σχετικά με τα θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω των Συνθηκών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της, μιας διακυβερνητικής προσέγγισης ή, όπως συμβαίνει σήμερα, ενός συνδυασμού και των δύο. Η περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της ισορροπίας μεταξύ της Επιτροπής και της Ευρωομάδας και θα μπορούσε να δικαιολογήσει τον διορισμό μόνιμου προέδρου της Eurogroup με πλήρη απασχόληση, καθώς και την ενοποίηση της εξωτερικής εκπροσώπησης της ζώνης του ευρώ.

Η ιδέα ενός Υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ - ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ - καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται επίσης στη δημόσια συζήτηση και θα μπορούσε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης εντός της δομής της ΕΕ.

Το σημερινό "έγγραφο προβληματισμού" βασίζεται στην έκθεση των πέντε προέδρων του Ιουνίου 2015 και αποσκοπεί τόσο στην τόνωση της συζήτησης για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όσο και στη συμβολή στην επίτευξη ενός κοινού οράματος για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Το έγγραφο, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στις συζητήσεις που διεξάγονται ήδη στα κράτη μέλη και στις απόψεις άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθορίζει συγκεκριμένα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, καθώς και μια σειρά επιλογών για τα επόμενα χρόνια, ώστε η αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης να ολοκληρωθεί.

Κατά την Κομισιόν, οι επιλογές που προτείνονται στο "έγγραφο προβληματισμού" αποσκοπούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας ευρείας συναίνεσης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μελλοντικών προκλήσεων και να δώσουν νέα ώθηση σε αυτή τη σημαντική συζήτηση.

Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, λέει η Κομισιόν, αλλά είναι απαραίτητη για την παροχή θέσεων απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής σύγκλισης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Με βάση το έγγραφο "η ευθύνη και η αλληλεγγύη, η μείωση του κινδύνου και η κατανομή των κινδύνων θα πρέπει να συμβαδίζουν".

Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει πως "η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να καταστεί πιο διαφανής και δημοκρατικά υπεύθυνη".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα