Πρόταση – πρόκληση για την αξιοπιστία της Τουρκίας

Το Sigmalive αποκαλύπτει την πρόταση ΠτΔ που απορρίπτει ο Ακιντζί, καθώς και τη συμβιβαστική πρόταση, την οποία μάλιστα ο Πρόεδρος, χαρακτήρισε ως «πρόταση λύσης».

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία ο κατοχικός ηγέτης απορρίπτει κατηγορηματικά, προνοεί όπως οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης, για να συζητήσουν, με στόχο να «κλείσουν», τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Σε περίπτωση που θα επιτυγχάνετο πλήρης συμφωνία επί των θεμάτων Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε οι εκπρόσωποι

των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση επί του Εδαφικού.

Ακολούθως αν επιτυγχάνετο συμφωνία και επί του Εδαφικού, τότε – σύμφωνα με την πρόταση ΠτΔ- οι δύο ηγέτες θα επέστρεφαν στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, με στόχο την όσο το δυνατό πιο σύντομη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Πολιτικοί παρατηρητές, μιλώντας στο Sigmalive, δήλωσαν ότι μέσω της πρότασης επιχειρείται ν ‘ αλλάξουν οι ισορροπίες με στόχο, να πάρει πρώτα η ε/κ πλευρά ότι έχει να πάρει και ακολούθως, εφ' όσον η Τουρκία ήταν αξιόπιστη, να προχωρήσει η πλευρά μας σε νέες υποχωρήσεις στα θέματα διακυβέρνησης ( όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στη λήψη αποφάσεων ).

Πριν από λίγο, και αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου από τον Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό, η ε/κ πλευρά διαμήνυσε στον Έιντε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση, η οποία με βάση πληροφορίες που δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν 100% μέχρι στιγμής, κινείται στη λογική μίας νέας Γενεύης, θα έχει όμως παράλληλη διαδικασία συζήτησης εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων και η οποία θα πάρει επίσημο χαρακτήρα σε επίπεδο ηγετών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για θέματα Ασφάλειας, Εγγυήσεων και Εδαφικού.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το Προεδρικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα