Προτάσεις χαλάρωσης των capital controls υπέβαλε η Ελλάδα

Σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξει άμεση χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες υπέβαλε στους θεσμούς η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου παρουσίασε την Έκθεση της Τράπεζας

της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016 ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτός της πρότασης να μην υπάγονται σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων τα ποσά που κατατίθενται σε λογαριασμούς που ανοίγουν από εδώ και στο εξής, προτάθηκε επίσης η δυνατότητα να «σηκώνουν» οι αποταμιευτές 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες από τα ATMs αντί για 420 ευρώ ανά εβδομάδα που είναι το σημερινό όριο, πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, εκτός των άλλων, στόχος είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα).

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Επίσης προβλέπουν αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

Παράλληλα προβλέπεται αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια», ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν το «απόθεμα» των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων (σ.σ σήμερα ανέρχεται στα 108 δις. ευρώ με βάση στοιχεία α’ τριμήνου) κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019 ήτοι κατά περίπου 42 δισ. Ευρώ.

Ο Διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης και προσέθεσε ότι οι τράπεζες μπορεί να βγουν ωφελημένες ακόμη και κατά 500 εκατομμύρια ευρώ από την άρση του waiver και την επικείμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ προς το τέλος του χρόνου. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018 από το 3,5% στο 2%, τονίζοντας ότι επείγει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις καθώς και σε αξιοποίηση αδρανούσας ακίνητης κρατικής περιουσίας.

Ανακοίνωσε, δε, ότι μέσα στο χρόνο επέστρεψαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα