Ετοιμάζουν φόρμουλα για κλιμακωτή φορολόγηση ακινήτων

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που διατηρούν έκαστο τη δική τους πρόταση για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ετοιμάζουν πρόταση νόμου με κλιμακωτή φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016 στις εκτιμημένες αξίες του 2013.

Σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώπιον των οποίων βρίσκονται τα νομοσχέδια για τη φορολόγηση των ακινήτων, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε πως διαφάνηκε ότι και τα υπόλοιπα κόμματα

συμφωνούν με την κατάργηση του αντιαναπτυξιακού φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, γι` αυτό και από το 2017 δεν υπάρχει τέτοιου είδους φορολογίας.

“Τελεία και παύλα” συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας 45 υπάλληλοι θα απελευθερωθούν και θα μπορέσει να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων.

Είπε ακόμα πως η κατάργηση της φορολόγησης των ακινήτων θα συνεπάγεται και πολλά άλλα οφέλη μεταξύ των οποίων και η προσέλκυση επενδύσεων και διευκρίνισε ότι η κατάργηση του φόρου από το 2016 δεν είναι δυνατή.

Συνεχίζοντας είπε επίσης ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ είναι απλή και ξεκάθαρη και διαλαμβάνει ότι για το 2016 θα υπάρξει 75% έκπτωση σε σχέση με τον εκδιδόμενο φόρο με εκτιμημένες αξίες του 1980 με δεδομένη τη θέση για κατάργηση από το 2017. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι με την πρόταση ΔΗΣΥ παραμένουν τα τέλη για τα ακίνητα προς τους δήμους και τις κοινότητες.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως συνεχίστηκε η συζήτηση για τη φορολογία και το δημοτικό τέλος επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία ώστε να υπάρξει κοινή θέση όλων των κομμάτων και ως εκ τούτου η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί τη δική της θέση και φιλοσοφία σε ό,τι αφορά το θέμα.

Συνεχίζοντας είπε πως το μείζον ζήτημα που υπάρχει ενώπιον μας είναι ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη μείωση του εισπρακτικού στόχου. Είπε πως το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα ωφεληθούν οι μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες όπως υποστηρίζει το ΑΚΕΛ ή θα ωφεληθούν οι μεγαλο - ιδιοκτήτες που έχουν περιουσία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Λουκαϊδης ευχήθηκε όπως οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης, στο σύνολό τους δεν θα ταυτιστούν με την προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε πως μετά το διαχωρισμό της φορολογίας από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθούν τα 35 εκ. τα οποία πρέπει να εισπράξει το κράτος.

Περαιτέρω ανέφερε ότι τέθηκαν προς συζήτηση κάποιες εισηγήσεις επί των οποίων φαίνεται ότι μπορούμε να καταλήξουμε και η φόρμουλα που συζητείται μπορεί να αποτελέσει κοινή συνισταμένη και μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), τα οποία φαίνεται να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Εξήγησε ότι η φόρμουλα διαλαμβάνει ότι για περιουσία αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, με εκτιμημένη αξία του 2013, δεν θα υπάρχει φορολόγηση, ενώ φορολογία μέχρι 25 ευρώ δεν θα πληρωθεί λόγω λειτουργικού κόστους. Με αυτή τη ρύθμιση 170.000 ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φόρο.

Όπως εξήγησε για περιουσίες αξίας μέχρι 160.000 δεν θα πληρωθεί φόρος. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για περιουσία αξίας από 100.000 μέχρι 500.000 η φορολογία θα έχει συντελεστή 0,035 τοις χιλίοις, από 500.000 μέχρι ένα εκατομμύριο θα έχει 0,05 τοις χιλίοις και για πέραν του ενός εκατομμυρίου 0,07 τοις χιλίοις.

Η φόρμουλα αυτή που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα θα μπορούσε να αποτελέσει κοινή συνισταμένη και για ομόφωνη ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο κ. Βότσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, τα στοιχεία δεν συντρέχουν ότι η φορολόγηση των ακινήτων θα στηρίζεται σε αντικειμενική βάση, για αυτό και όπως ανέφερε η ΕΔΕΚ θα επιμένει στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για κατάργηση του φόρου επί της ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016 με, προς το παρόν, διατήρηση των δημοτικών τελών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως εάν μέχρι τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής δεν υπάρξει πρόταση για δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων, η ΕΔΕΚ θα επιμείνει στην πρόταση νόμου που κατέθεσε μέχρι τέλους, ή στην περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, να ψηφίσει κάποια άλλη πρόταση την οποία τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα κρίνουν ότι είναι πλησιέστερη στην πρόταση της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι αντισυνταγματική.

Περαιτέρω εξήγησε πως τα έσοδα που θα απολέσει το κράτος από την κατάργηση της φορολογίας επί των ακινήτων, θα πρέπει να αναζητηθούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής που μπορεί να υπερκαλύψει την απώλεια εσόδων, στην αντικειμενική φορολόγηση του εισοδήματος, τη φορολόγηση των αδήλωτων ενοικίων και τη φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα δεν φορολογούνται. Επανέλαβε επίσης τη θέση για φορολόγηση τεκμηρίων όπως τα κότερα εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι στην περίπτωση της φορολόγησης με τις αξίες του 1980, μεγάλος αριθμός ακινήτων που έχουν αξιοποιηθεί και δεν έχουν δηλωθεί απαλλάσσονται. Πρόσθεσε ότι η φορολόγηση με βάση την αξία του 2013 δεν είναι αντικειμενική καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει υπερκοστολόγηση και δημιουργεί τεράστια προβλήματα αδικίας και ανισότητας και που κυρίως θα πλήξει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

Προς κάλυψη της απώλειας εσόδων εισηγήθηκε περαιτέρω τη μείωση της σπατάλης στις δαπάνες του κράτους.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι τα μικρότερα κόμματα κατέβαλαν προσπάθεια ώστε να συγκεράσουν τις θέσεις τους, αναφέροντας ότι η προσπάθεια είναι προς την κατεύθυνση της απαίτησης της Αλληλεγγύης που έθεσε ως κόκκινη γραμμή όπως η φορολόγηση γίνει με τις αξίες του 2013 και να είναι κλιμακωτή και όπως το αφορολόγητο κατ` ελάχιστο φθάνει τις 100.000 και να είναι η τελευταία φορά που επιβάλλεται.

Γίνονται διεργασίες ώστε η φόρμουλα να είναι νόμος του κράτους την Πέμπτη, ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να συγκεραστούν όλες οι απόψεις,

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η Αλληλεγγύη είναι κάθετα αντίθετη με τη φορολόγηση βάσει των αξιών του 1980.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ως η κατάσταση για τη φορολόγηση είναι ρευστή. Χαρακτήρισε ως θετικό ότι ξεκαθάρισε μετά την αναδίπλωση της Κυβέρνησης και απόσυρση της πρότασης για κατάργηση των δημοτικών και κοινοτικών τελών φαίνεται ότι για το 2016 η φορολογία επί των ακινήτων δεν θα είναι μια η φορολογία.

Πρόσθεσε πως η πλειοψηφία των κομμάτων καταλήγει σε φορολόγηση με εκτιμημένες αξίες του 2013. Ο κ. Περδίκης είπε πως τα κόμματα ευνοούν την υποβολή ενστάσεων ατελώς και συμπλήρωσε πως η συζήτηση για τις κλίμακες είναι σε καλό δρόμο.

Ερωτηθείς εάν η ΕΔΕΚ συμμετέχει στη διαμόρφωση της κοινής φόρμουλας, ανέφερε πως εργαζόμαστε για τη δεύτερη καλύτερη πρόταση στην οποία αναφέρθηκε η ΕΔΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα