Πρώτα μαστίγιο, μετά καρότο

Ηπιότερες ήταν οι τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά την έκθεση Μπαν Κι ΜουνΗ πίεση ασκείται στην Κυβέρνηση με πολλούς τρόπους και από πολλές κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που και οι πολιτικές δυνάμεις ζητούν εξηγήσεις από τον Νίκο ΑναστασιάδηΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αλλάξει τακτικήΜετά την ψυχρολουσία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία η Κυβέρνηση ερμήνευσε ως όργανο εκβιασμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να αποδεχθεί να

επιστρέψει στη διαπραγματευτική τράπεζα εν μέσω παραβιάσεων, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άιντα εμφανίστηκε χθες στον τουρκικό Τύπο με ένα διαφορετικό, πιο ήπιο πρόσωπο.

Παρά το γεγονός πως ο Νορβηγός συνεχίζει να κάνει διαφορετική ανάγνωση της πρότασης Αναστασιάδη απ’ εκείνην που δημοσίως επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος, η δέσμευση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε στο Προεδρικό πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, ότι δηλαδή θα επισημάνει την κίνηση καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς και την ανάγκη ανταπόκρισης της τουρκικής, ήταν παρούσα στις χθεσινές του δηλώσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν δίνει άλλοθι στον Άιντα, ο οποίος και πάλι καταφεύγει σε κινδυνολογίες. Καταδεικνύει, ωστόσο, πως η πίεση ασκείται στην Κυβέρνηση με πολλούς τρόπους και από πολλές κατευθύνσεις.Η μπάλα στους ΤούρκουςΣε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Σαμπάχ», ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας, λέγοντας πως η μπάλα βρίσκεται στην τουρκική πλευρά. «Η τ/κ πλευρά ζητούσε να συζητηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν. Αλλά την περασμένη βδομάδα ο Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να συζητηθεί αυτό το θέμα στο τραπέζι. Η τ/κ πλευρά πρέπει αυτό το μήνυμα να το λάβει, να το αναγνωρίσει.

Η μπάλα είναι στην τ/κ πλευρά. Πρέπει να δώσει μιαν απάντηση σε αυτό», είπε. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε το μήνυμα ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να τεθούν στο τραπέζι. Οι Τ/κ θα πρέπει να απαντήσουν σε αυτό το μήνυμα», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι οι Τ/κ από την αρχή ήθελαν το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι, αλλά η επιθυμία τους δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο Ειδικός Σύμβουλος έκανε λόγο για «αλλαγή πολιτικής» της ελληνικής πλευράς, κάτι που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχθές αρνηθεί, διευκρινίζοντας πως το μόνο που φέρνει στο τραπέζι είναι τον καταμερισμό, εάν και εφόσον οι συνομιλίες φτάσουν σε ακτίνα λύσης και κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό. Αυτήν την ανάγνωση, βεβαίως, κάνουν και αρκετά κόμματα στο εσωτερικό, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Άιντα λέγοντας: «Η πρότασή μου στην τ/κ πλευρά είναι να επικεντρωθούν στη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Νότος. Να επικεντρωθούν στην πρόταση και στην αλλαγή. Αυτά που είπαν οι Ε/κ απευθύνονται στην εσωτερική πολιτική».Θυμήθηκε το σχέδιο ΑνάνΟ Ειδικός Σύμβουλος έριξε και «σπόντα» για το συντριπτικά απορριφθέν σχέδιο Ανάν, λέγοντας πως «το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από δέκα χρόνια». Σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες διατύπωσε την εκτίμηση πως αν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσουν, μπορούν να αποτελέσουν λόγο πολιτικής κρίσης. Είναι γεγονός πως αν δεν λυθεί το Κυπριακό, οι υδρογονάνθρακες θα ενισχύσουν την περίπτωση της κατάρας και να έρθουμε αντιμέτωποι με το κακό τους πρόσωπο, είπε. Εξέφρασε, δε, βεβαιότητα πως αν βρισκόμασταν στο τραπέζι, θα είχαμε ήδη λύσει την κρίση των υδρογονανθράκων.Ο κ. Άιντα δεν παρέλειψε να δείξει εκτίμηση προς την Τουρκία, η οποία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως η παράνομη επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα έγινε με σκοπό να προωθηθούν πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Η σχέση μας με την Άγκυρα είναι εποικοδομητική και θετική. Η προσέγγιση της Άγκυρας στο Κυπριακό ζήτημα είναι θετική. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό. Οι στενές σχέσεις μεταξύ Τ/κ και Άγκυρας μας ευνοεί», υποστήριξε, εκφράζοντας ικανοποίηση γι’ αυτήν την εικόνα.Υποστηρίζει την έκθεσηΟ εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κλήθηκε πάντως χθες να σχολιάσει την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στην απαράδεκτη έκθεση του ΓΓ. «Μιλώντας γενικά, σε πολλές περιπτώσεις, εκθέσεις του ΓΓ συγκεντρώνουν την κριτική της μιας πλευράς ή της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε αντιδράσεις στην έκθεση του ΓΓ», είπε. Πρόσθεσε πως ο ΓΓ «υποστηρίζει την έκθεσή του» και στηρίζει πλήρως το έργο του Ειδικού του Συμβούλου.

Εν τω μεταξύ, επαφές γίνονται στην έδρα των ΗΕ ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει ο κ. Άιντα και η κ. Μπάτενχαϊμ στις 26 Ιανουαρίου. Το βρετανικό προσχέδιο του ψηφίσματος ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να επιδοθεί στα μόνιμα μέλη το πολύ μέχρι τη Δευτέρα και θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί του περιεχομένου του.Δεν μας ασκήθηκαν πιέσεις!Κι ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδόν «εξαφάνισε» το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε «ελληνοκυπριακές Αρχές» και χρησιμοποίησε ορολογίες 2004 στην έκθεσή του, και αποκαλύφθηκε πως ξένοι διπλωμάτες έδιναν κατ’ επανάληψιν παραπλανητικές διαβεβαιώσεις στον Νίκο Αναστασιάδη, οι Τούρκοι διαμαρτύρονται πως τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα δεν ασκούν πιέσεις στην ελληνική πλευρά!

Ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς Εργκιούν Ολγκιούν εξέφρασε χθες ενόχληση, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η διεθνής κοινότητα, τα ΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ δεν άσκησαν πίεση για να αρθούν οι προϋποθέσεις στις οποίες επιμένουν οι Ε/κ για να επιστρέψουν στο τραπέζι. Για τον Άιντα ειδικότερα, ο Ολγκιούν δήλωσε πως υιοθέτησε ήπια στάση για το θέμα των υδρογονανθράκων.Απέδωσε εκ νέου ευθύνη για το αδιέξοδο στην ελληνική πλευρά, λέγοντας πως οι όροι που τίθενται -εννοώντας τον τερματισμό των παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ- δεν συνάδουν με την κοινή διακήρυξη, και έκανε και πάλι λόγο για «κατοχή της συνεταιρικής δημοκρατίας του 1960».Ο Τ/κ διαπραγματευτής εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του με το γεγονός πως στην έκθεση Μπαν αναφέρεται πως οι Ε/κ έφυγαν από τις διαπραγματεύσεις, λόγω της έκδοσης NAVTEX από την Τουρκία. Η αντίδρασή του έγκειται στην πεποίθηση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο παραγκωνίστηκε το ψευδοκράτος, επειδή «η NAVTEX εκδόθηκε από την Τουρκία για λογαριασμό της ‘ΤΔΒΚ’», όπως είπε. Δήλωσε, τέλος, ότι ο στόχος των δραστηριοτήτων του «Μπαρμπαρός» είναι να προταχθεί ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πλήρη κυριαρχία πάνω στο νησί και να ενθαρρυνθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Τηλεφωνήματα και αποστολέςΗ Κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια διασκέδασης των κακών εντυπώσεων που αφήνει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. Επί τούτου ξεκίνησαν οι τηλεφωνικές επαφές και ετοιμάζονται διπλωματικές αποστολές, τόσο με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και με τις γειτονικές χώρες.

Χθες ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Γιούνκερ επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του, η οποία αποσκοπούσε στην επανέναρξη των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας τη μη ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς.Ανακοινώθηκε, επίσης, τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση αρχών της χώρας της, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καλεί για σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της και για σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η κ. Μέρκελ «εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα όπως σύντομα μέσα από τον τερματισμό των αιτιών που οδήγησαν στην αναστολή των συνομιλιών, δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την επανέναρξη του διαλόγου, μέσα σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο να δημιουργεί προοπτικές θετικής κατάληξης».Σταδιακή αποαναγνώρισηΈντονες ήταν πάντως χθες οι αντιδράσεις των κομμάτων, υπό το φως των ενεργειών των αξιωματούχων του ΟΗΕ, του προχθεσινού ξεσπάσματος του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και των αποκαλύψεων στις οποίες προέβη στη χθεσινή έκδοσή της η «Σημερινή». Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ορθές τις επισημάνσεις του Προέδρου στη συνέντευξή του στο Mega. Τόνισε πως η διαμαρτυρία και η αντίδρασή του ήταν επιβαλλόμενες.

Αυτό που μεθοδεύεται αυτήν τη στιγμή από την ίδια τη Γραμματεία του ΟΗΕ, είπε, είναι στην πραγματικότητα η σταδιακή αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόδοση ψήγματος νομιμότητας στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων. «Άρα η αντίδρασή μας δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε εσωτερικές πολιτικές δηλώσεις», τόνισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι αποφασιστική, έντονη και κυρίως να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των προβολέων της διεθνούς κοινότητας.

Επεσήμανε, δε, πως ενώ ο ΓΓ είναι ο εντεταλμένος εντολοδόχος του ΣΑ με βάση τον Καταστατικό Χάρτη για να εργάζεται για την εφαρμογή, την υλοποίηση των ψηφισμάτων, έχουμε έναν ΓΓ ο οποίος καθίσταται ένοχος κυνικής και βάναυσης παραβίασης των ψηφισμάτων.Να προβληματιστείΟ ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί για την τακτική την οποία έχει ακολουθήσει τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία, όπως υποστήριξε, χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, ενώ δεν υπάρχει συνέπεια και προσήλωση στον στόχο που έχει καθοριστεί σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα και η ανοχή που επιδεικνύει ο ΟΗΕ, χρειάζεται η πλευρά μας να λειτουργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.Ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει να προβληματιστούμε και για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. «Δεν φτάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει ότι τον απειλούν και τον εκβιάζουν, και μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να δέχεται τις απειλές και τους εκβιασμούς.

Δεν φτάνει να θυμώνει και να αντιδρά έντονα και με τρόπον ο οποίος κατά την άποψή μας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου, όταν νιώθει πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε», εξήγησε. «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι πλέον καθίσταται πολύ δύσκολη η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου δίχως λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα γίνονται βήματα τα οποία μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο», τόνισε.Καταστροφική πολιτική«Η σχολή σκέψης της πολιτικής του ''καλού παιδιού'' στο Κυπριακό θεωρεί πως με τις μονομερείς υποχωρήσεις μας και τις γενναιόδωρες προσφορές μας αναδεικνύουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας και κερδίζουμε πόντους στο εξωτερικό. Αυτήν τη πολιτική ακολούθησε πιστά ο Νίκος Αναστασιάδης από το κοινό ανακοινωθέν μέχρι σήμερα, με καταστροφικά όμως αποτελέσματα», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης.

«Κάτω από τη σκιά της χειρότερης έκθεσης ΓΓ του ΟΗΕ και της χειρότερης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ακόμη και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αναγνωρίσει και έχει παραδεχθεί πως αυτή η πολιτική έχει αποτύχει παταγωδώς», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ισχυρίζεται πως άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα έπραξαν οι «στρατηγικοί του εταίροι». Έφτασε στο σημείο να μιλά για εκβιασμούς και απειλές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Με όλο τον σεβασμό, οι επικοινωνιακές εκρήξεις θυμού, μετά την ψυχρολουσία των τελευταίων ημερών, δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματά μας», είπε ο κ. Αντωνιάδης, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη σε αλλαγή της πολιτικής του με αυτοκριτική διάθεση. «Σήμερα ο Πρόεδρος και ο ΔΗΣΥ ζητούν ενότητα.Όμως από τις 17 Νοεμβρίου απέκρυψαν από τις πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο τις μυστικές συνομιλίες και τη μυστική συμφωνία για να εντάξουν το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού», σημείωσε.Τον πρόδωσανΟ Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη τη δυσφορία του Προέδρου, σημειώνοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που τον πρόδωσαν οι «φίλοι» του. «Αφού αξιοποίησαν τη στάση του για αποδοχή θέσεων οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στην τουρκική πλευρά, είπε, «σήμερα επιχειρείται διά μέσου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στην Τουρκία, με την εμπλοκή της στην εκμετάλλευση και τη διαχείριση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι προφανές ότι με τη μέχρι σήμερα μονόπλευρη πολιτική του Προέδρου και της Κυβέρνησής του, η Κύπρος κινδυνεύει να στερηθεί της πρακτικής βοήθειας παραδοσιακών συμμάχων και να βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένη και ευάλωτη στις απαράδεκτες επιδιώξεις της Τουρκίας και των συμμάχων της, τόνισε. Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χαράξει μια νέα στρατηγική, που να βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι στις ψευδαισθήσεις και τις «υποσχέσεις» τρίτων.Φρένο στην υποχωρητικότητα«Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι ο Πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί να χρυσώνει το χάπι της τουρκικής αδιαλλαξίας και της μεροληψίας των ξένων, και να βάλει επιτέλους φρένο στην υποχωρητικότητά του», δήλωσε η Εκπρόσωπός του Ελένη Χρυσοστόμου. Δυστυχώς οι στρατηγικοί μας εταίροι, σε συμπαιγνία με τα Ηνωμένα Έθνη, μας έχουν μαχαιρώσει πισώπλατα γι' ακόμα μια φορά, επεσήμανε, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τους παρασκηνιακούς χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη.

«Δυστυχώς ο Πρόεδρος, ο οποίος -τάχα θέλει να δημιουργήσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής- προβαίνει σε μονομερείς πρωτοβουλίες εν αγνοία των κομμάτων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ζημιογόνες. Παραχωρεί απλόχερα δώρα προς την τουρκική πλευρά χωρίς κανένα αντάλλαγμα και χωρίς πρόοδο σε κανένα επίπεδο από μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια εμπαιγμού των πολιτικών αρχηγών. «Τίθεται θέμα, εάν χρειάζεται να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο όργανο. Εκτός από άχρηστο, αποδεικνύεται και χώρος όπου επικρατεί η παραπλάνηση και η παραπληροφόρηση», τόνισε.Αφαιρέσαμε τη στρατιωτική συμφωνία;Με βάση τα έγγραφα που δημοσίευσε η «Σημερινή», φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, από πολύ νωρίς είχε μπει σε μια διαδικασία διολίσθησης και μετακίνησης από την αρχική σωστή θέση που είχε ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο Αρχηγών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Προειδοποίησε ότι διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο, στο επικείμενο ψήφισμα του Σ.Α. να υιοθετηθεί αυτή η απαράδεκτη και προκλητική Έκθεση. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο», τόνισε.

«Οι ευθύνες του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ελπίζω ότι θα πείσει τις παραδοσιακές φίλες χώρες μας να ασκήσουν το βέτο τους στο Σ.Α., εάν η Βρετανία, που ετοιμάζει το προσχέδιο του ψηφίσματος, επιχειρήσει την υιοθέτηση μέσω ψηφίσματος αυτής της Έκθεσης. Εάν οι παραδοσιακές μας φίλες χώρες δεν ασκήσουν το βέτο, φοβάμαι ότι θα έχουμε τραγικές εξελίξεις», είπε.Ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε ότι: «Τα μηνύματα που έχω ήδη λάβει από Ρωσία αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα. Και είναι αποκαρδιωτικά. Οι πληροφορίες μου είναι ότι στις συμφωνίες που έχουμε προτείνει στη Ρωσία για υπογραφή, έχουμε αφαιρέσει αυτό που ενδιέφερε τη Ρωσία.

Την υπογραφή συμφωνίας παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος το αφαίρεσε κάτω από την πίεση των Αμερικανών, στους οποίους όμως προσφέρουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις, όπως και στη Γαλλία και στη Γερμανία». Κάλεσε τον Πρόεδρο να ξεχάσει τι θέλουν οι Αμερικανοί και να θέσει τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τους όποιους δογματισμούς.

Keywords
το φως, νίκος αναστασιάδης, κομματα, οηε, τραπεζες, αοζ, τίθενται, μερκελ, κυπρος, φως, βουλη, mega, ακελ, λύση, προσφορες, δηκο, εδεκ, νέα, ρωσία, γαλλια, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, Ημέρα του παιδιού, θεμος αναστασιαδης, κομματα, μιλα, ελενη, υιοθετηση, χωρες, ρωσία, το θεμα, δημοκρατια, δωρα, εδρα, ηνωμενα εθνη, θεμα, κυπρου, νησι, οηε, πιεση, φυσικο αεριο, φως, χαρτες, mega, αγκυρα, αγνοια, ακελ, ατζεντα, βδομαδα, βετο, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γλωσσα, δευτερα, δηκο, δυστυχως, δηλωσεις, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδεκ, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκμεταλλευση, εκτιμηση, ελπιδα, επικοινωνια, επρεπε, επιθυμια, ευθυνη, ιδια, εικονα, ηπιο, κυβερνηση, κινηση, λύση, λογο, μηνυματα, μορφωμα, μοσχα, νικο, περιβαλλον, υπογραφη, προβληματα, σιγουρος, συντομα, σχεδιο, σχεδιο αναν, τίθενται, τουρκια, το φως, υλοποιηση, φτανει, φυσικο, φορα, ψευδαισθησεις, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, εθνικο, μια φορα, πληροφοριες, τραπεζα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα