Πρόσβαση στα βρετανικά αρχεία θα ζητήσει η ΔΕΑ

Πρόσβαση στα εμπιστευτικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ζητήσουν τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), που θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο Λονδίνο στις 18-22 Ιουνίου.

‘Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, από τους οποίους θα ζητηθεί η πρόσβαση

σε εμπιστευτικά αρχεία της χώρας για αναζήτηση πληροφοριών που σχετίζονται με υποθέσεις αγνοουμένων της Κύπρου.

Στόχος της επίσκεψης είναι να συζητήσουμε με αξιωματούχους σε κέντρα λήψης αποφάσεων (decision makers) για την εξασφάλιση πρόσβασης στα εμπιστευτικά αρχεία των περιόδων 1963-64 και 1974 και την άντληση πληροφοριών από αυτά, είπε ο κ. Νέστορος.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, "θα ζητήσουμε να μας παραχωρήσουν αεροφωτογραφίες για συγκεκριμένες περιοχές για να τις αναλύσουμε".

Ο κ. Νέστορος ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις για να διευθετηθούν συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας και με πρόσωπα που χειρίζονται τα αρχεία.

Είπε επίσης πως τα μέλη της ΔΕΑ θα έχουν συναντήσεις με Κύπριους απόδημους και πως προγραμματίζεται να γίνει μια παρουσίαση στο Λονδίνο για το έργο της Επιτροπής.

Προσπάθεια σύνδεσης των πληροφοριών

Ερωτηθείς για τα στοιχεία που λήφθηκαν πρόσφατα από τα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νέστορος είπε πως «τα μελετούμε και προσπαθούμε να τα συνδέσουμε με διάφορες πληροφορίες, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε», σημειώνοντας πως ο διεθνής συντονιστής ερευνών της ΔΕΑ ανέλαβε μόλις χθες τα καθήκοντά του.

Ο κ. Νέστορος είπε πως αυτή τη στιγμή τα συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται, μεταξύ άλλων, σε τέσσερις στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα εργάζονται σε Αμμόχωστο, Πογάζι (στρατιωτική ζώνη), Κιόνελι, Βώνη (στρατιωτική ζώνη), όπου εντοπίστηκαν χθες τα λείψανα και τρίτου προσώπου, λίμνη της Γαλάτειας, ‘Αγιο Ιλαρίωνα (στρατιωτική ζώνη), Κοντεμένο (στρατιωτική ζώνη), Νέο Χωριό Κυθρέας και Κονιά.

Ερωτηθείς για τη ροή πληροφοριών προς τη ΔΕΑ, ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή είπε πως λαμβάνουν κατά καιρούς πληροφορίες, οι οποίες αξιολογούν.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα