Προσκύνημα στον Τεκέ στη Λάρνακα πραγματοποίησαν Τ/κ

Προσκύνημα στο τέμενος Ουμ Χαραμ Χαλάλ Σουλτάν στο Τεκέ στη Λάρνακα πραγματοποίησαν σήμερα με την ευκαιρία της γέννησης του Μωάμεθ πέραν των 1100 Τουρκοκυπρίων.

Οι Τουρκοκύπριοι προσκυνητές έφθασαν στις 11 το πρωί στο Τεκέ με 23 λεωφορεία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αποχώρησαν γύρω στις τρεις το απόγευμα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Στο Τεκέ βρέθηκε επίσης εκ μέρους του Σουηδού πρεσβευτή ο υπεύθυνος του διαθρησκευτικού διαλόγου

Peter Weiderud.

Επικεφαλής των προσκυνητών ο Μουφτής της Κύπρου Δρ Σελίμ Αταλάϊ ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η γιορτή της γέννησης του Μωάμεθ φέτος συνέπεσε με τα Χριστούγεννα ευχήθηκε στους Ελληνοκυπρίους να περάσουν καλά Χριστούγεννα.

«Όπως γνωρίζετε» είπε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ με βάση τη συνεργασία μας, τον διάλογο που έχω με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ηνωμένα Έθνη και τους αρχηγούς των άλλων θρησκευτικών ομάδων που στήριξαν τις προσπάθειες μας».

«Αλλά αυτό που ήθελα να τονίσω» ανέφερε ο Μουφτής « είναι ότι πέρα από το επίπεδο του λόγου θα θέλαμε να δούμε κάποια βήματα στο επίπεδο της πρακτικής και πώς αντιμετωπίζουμε και κάποια προβλήματα. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις προτεραιότητες της θρησκείας και να ξεφύγουμε από τα πλαίσια του ρατσισμού και οποιουδήποτε εθνικισμού. Η πρακτική και τα συμφραζόμενα των θρησκευτικών ηγετών θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται η αγάπη του Μωάμεθ και του Ιησού. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από κάθε είδους ομιλίες ή τοποθετήσεις που έχουν ως σημείο εκκίνησης τον ρατσισμό και τα διαχωριστικά πλαίσια».

«Ευτυχώς» συνέχισε «στην Κύπρο όπου βιώνουμε τις διαφορές του συγκεκριμένου προβλήματος δεν υπάρχει πόλεμος αλλά στην ευρύτερη περιοχή μας είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα πόλεμο. Γι’ αυτό οι μουσουλμάνοι, ο κόσμος του Ισλάμ θα πρέπει να θυμηθεί πάλι.

«Το γεγονός» πρόσθεσε ο δρ. Αταλάϊ «ότι εδώ συνεργαζόμαστε είναι μια ελπίδα. Για πολλά χρόνια υπήρξε αρμονική συμβίωση σ΄ αυτό τον τόπο και είναι ένα καλό παράδειγμα για να οικοδομήσουμε το μέλλον μας. Πρέπει να πάρουμε τα καλύτερα παραδείγματα του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε το μέλλον».

«Γι΄ αυτόν τον λόγο» επεσήμανε ο Μουφτής «θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εκτός από τον διάλογο των θρησκευτικών ηγετών μεταξύ των κοινοτήτων θα πρέπει να υπάρχει θρησκευτική αλληλεπίδραση που να βρίσκει επίδραση και στο επίπεδο της πρακτικής.

Το κοινό ανακοινωθέν του 2014, των θρησκευτικών ηγετών για τη λύση του κυπριακού θα πρέπει να είναι η κοινή μας βάση. Κοινή μας βάση είναι και η συμφωνία των πολιτικών μας ηγετών. Οι θρησκευτικοί ηγέτες χρησιμοποιούν την γλώσσα της θρησκείας και όχι των πολιτικών. Την πολιτική θα πρέπει να την αφήσουμε στους πολιτικούς καταβάλλοντας προσπάθειες ενίσχυσης τους».

«Ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα που πέφτουν οι πολιτικοί γι’ αυτό πρέπει πάντοτε και εγώ και ο Αρχιεπίσκοπος και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες να προσέχουμε πάρα πολύ τα λεγόμενά μας».

Ο Μουφτής της Κύπρου είπε ότι θα πρέπει να στοχεύουμε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σ’ ολόκληρη την περιοχή στην δημιουργία ενός οράματος συνεργασίας ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα τα οποία, όπως είπε πρέπει να υπερνικηθούν.

«Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι θρησκευτικοί ηγέτες» ανέφερε δεν θα πρέπει να είναι διαχωριστική γλώσσα. Τα πολιτικά ανακοινωθέντα θα πρέπει να τα αφήσουμε στους πολιτικούς».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, Δρ Αταλάϊ, να αναφερθεί και σε προβλήματα σ’ ότι αφορά το τέμενος της Ουμ Χαράμ στο Τεκέ.

«Υπάρχουν» είπε κάποια προβλήματα σ’ ότι αφορά το καθεστώς. Ο έλεγχος της περιοχής του Τεκέ έχει περάσει στην ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και δεν μπορεί να γίνουν λειτουργίες πέντε φορές τη μέρα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά ευχαριστούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το γεγονός ότι τις Παρασκευές είναι ανοικτός ο Τεκές αλλά αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ανοίξει χωρίς κανένα εμπόδιο. Πρόκειται για ένα σημαντικό θρησκευτικό μόνο για τους μουσουλμάνους της Κύπρου αλλά για όλους τους μουσουλμάνους της περιοχής».

Ο Δρ Αταλάϊ αναφέρθηκε τέλος και στις εργασίες αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

«Είμαστε» είπε «πολύ ικανοποιημένοι από τις εργασίες αναστήλωσης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία αυτή. Ως θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά πρώτα από όλα ως άνθρωποι πιστεύουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. ‘Όπως το τέμενος Ουμ Χαράμ Χαλάλ Σουλτάν έτσι και ο Απόστολος Ανδρέας ανήκουν στην ανθρωπότητα. Όπως στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα μπορούν και μένουν μοναχοί και παπάδες πιστεύω ότι και εδώ ο Τεκές Χαλάλ Σουλτάν θα πρέπει να δοθεί στους μουσουλμάνους».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα