Προς ολλανδικό μοντέλο ορισμού της οικοδομήσιμης γης για ΦΠΑ

Με διατυπωθείσα την εκτίμηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής προσανατολίζεται στην υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου στον ορισμό της οικοδομήσιμης γης κατά την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά την επιβολή 19% ΦΠΑ στην οικοδομήσιμη γη με ημερομηνία εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου την 1η Σεπτεμβρίου του 2017.

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, το οποίο συζητήθηκε ταυτόχρονα με πρόταση νόμου που κατέθεσαν ο κ. Νεοφύτου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για επέκταση της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών επί τις διάθεσης ιδιοκτησίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε πως η Επιτροπή έχει ενώπιον της δύο επιλογές, τον ορισμό της οικοδομήσιμης γης ως είναι στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και τον ορισμό με το ολλανδικό μοντέλο.

Το ολλανδικό μοντέλο, που όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία αποτελεί εισήγηση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και εδράζεται σε σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Διευκρινίστηκε ότι το ολλανδικό μοντέλο διαλαμβάνει ότι το ΦΠΑ θα πληρώνεται για την αγορά οικοπέδου με άδεια οικοδομής.

Ο κ. Νεοφύτου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΣΕΛΚ όπως μέχρι αύριο συμφωνήσουν στον ορισμό. “Αν έρθετε με κάτι συμφωνημένο μέχρι αύριο θα το υιοθετήσουμε”, είπε προς ΣΕΛΚ και Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για αποφύγουμε πρόστιμα και όχι για να επιβάλουμε φορολογία.

Περαιτέρω είπε στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, “μην βλέπετε τα 10 με 15 εκατομμύρια, να βλέπετε την ανάπτυξη με την μεγάλη εικόνα”.

Αναφορικά με την πρόταση νόμου για επέκταση της απαλλαγής από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών επί τις διάθεσης ιδιοκτησίας που έληξε την 31η Δεκεμβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018, σε σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών προς την Επιτροπή Οικονομικών αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση δύναται να συμφωνήσει εφόσον αυτή θα ισχύει για ένα μόνο χρόνο (τέλος του 2017).

Ο κ. Παντελή είπε πως η επέκταση της απαλλαγής για δύο χρόνια αποτελεί προβληματική εισήγηση, θα δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά και δυνατό να οδηγήσει σε τεχνητή ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την επιβολή ΦΠΑ, ο κ. Παντελή είπε ότι ο κυβερνητικός ορισμός εξαιρεί την ακίνητη περιουσία σε κτηνοτροφική και γεωργική γη. Πρόσθεσε ότι ο ορισμός στην ουσία προσδιορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε πως η κοινοτική οδηγία συμφωνήθηκε πριν από την ένταξη μας στην ΕΕ δεν ζητήσαμε και δεν πήραμε τότε εξαίρεση.

Ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών ότι πήγαμε με πιο στενό ορισμό για την οικοδομήσιμη γη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να διευρυνθεί. Ανέφερε ότι προσπαθήσαμε να εξαιρέσουμε τη γεωργική γη.

Ο κ. Παντελή είπε ακόμα πως εάν υιοθετηθεί άλλος ορισμός από αυτόν που περιέχεται στο νομοσχέδιο δυνατόν η Κομισιόν να αντιδράσει, η οποία επιβάλλει πρόστιμα ακόμα και αν υπάρξει εκ των υστέρων συμμόρφωση.

Ο ορισμός που δόθηκε από την Ολλανδία μπορεί στην Ολλανδία να έχει νόημα, στην Κύπρο τα δεδομένα είναι διαφορετικά και δυνατόν να υπάρξει πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εξήγησε πως με βάση το νομοσχέδιο ακόμα και τις αγροτικές περιοχές, μεγάλες αναπτύξεις που αναπτύσσονται με ειδική άδειας, όπως γκολφ, θα φορολογούνται με 19%.

“Οι Ολλανδοί φορολογούνται εκεί που υπάρχει άδεια για ανάπτυξη” συνέχισε ζητώντας πιστή αντιγραφή του ολλανδικού νόμου. Με αυτό το τρόπο θα καλύψουμε τα λαϊκά στρώματα, πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Αφού ανέφερε πως δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν θεσπίσουμε τον ίδιο νόμο με την Ολλανδία, είπε πως αν η Κομισιόν κρίνει ότι η νομοθεσία μας είναι εκτός γραμμής, θα αντιτάξουμε πως “είναι ακριβώς όπως τους φίλους σας τους Ολλανδούς”. Κατέληξες λέγοντας ότι πρέπει να συμμορφωθούν όλοι και όχι αλά καρτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα