Προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Ο Συμβουλευτικός οργανισμός Eurosuccess Consulting, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο “- BREAKING THE CIRCLE - European Peer to Peer Actions to Raise the Awareness of Children, Youngsters and Professionals on Rights in Children and Juvenile Justice” το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος Justice και έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2015.

Τι

είναι το έργο Breaking the Circle;

Τo έργο Breaking the Circle είναι αποτέλεσμα μιας νεοσύστατης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ εφτά οργανισμών από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την ενημέρωση ανηλίκων για τα δικαιώματα τους στο πλαίσιο αστικών, ποινικών και διοικητικών δικαστικών διαδικασιών, όπως επίσης και την περαιτέρω ενημέρωση των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της δικαιοσύνης των ανηλίκων και του εκπαιδευτικού συστήματος για μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η προώθηση ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά είναι εγγυημένη από την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση των παιδιών στον τομέα της δικαιοσύνης. Ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο μπορεί να προωθήσει τις αρχές του μείζονος συμφέροντος του παιδιού, τη φροντίδα και το σεβασμό, την συμμετοχή, την ίση μεταχείριση και το κράτος δικαίου, αλλά αυτές οι αρχές πρέπει να ενταχθούν σε μια πραγματική εφαρμογή στην καθημερινή ζωή των θεσμικών οργάνων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, τις εθνικές και τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στα συστήματα δικαιοσύνης, υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η αρχή για ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά, δεν είναι εξίσου σεβαστή, υπονομεύει την αρχή της ισότητας και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση. Επίσης η συμμετοχή των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων σε μια πραγματική συμμετοχική εφαρμογή και αξιολόγηση των συστημάτων δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και συχνά προωθούνται και υλοποιούνται μέσα από μεθόδους που δεν σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών. Τέλος τα παιδιά δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους όσον αφορά τις δικαστικές διαδικασίες και κανόνες, αλλά και τους κανονισμούς και τα εργαλεία που υιοθετήθηκαν στο δικαστικό σύστημα για να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων τους.

Στόχοι του έργου Breaking the Circle:

Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:

- Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων σχετικά με τα δικαιώματά τους στις αστικές, ποινικές και διοικητικές νομικές διαδικασίες μέσω μιας προσέγγισης που ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους,
- Η ενημέρωση των σχετικών φορέων που εργάζονται στον τομέα της Δικαιοσύνης Ανηλίκων και του Εκπαιδευτικού Συστήματος σχετικά με μια προσέγγιση στη δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά,
- Η βελτίωση των πρακτικών δικαιοσύνης φιλικών προς τα παιδιά, σε όλα τα κράτη-μέλη.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, το έργο θα διεκπεραιώσει εκστρατείες για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για το σχετικό θέμα, εμπλέκοντας παιδιά που έχουν πείρα στις νομικές διαδικασίες.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτού του έργου;

Από το έργο Breaking the Circle θα επωφεληθούν μαθητές ηλικίας 14-18 χρονών από διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, νέοι που εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες, επαγγελματίες που εργάζονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε εκπαιδευτικά πλαίσια τυπικής ή άτυπης μάθησης στον τομέα δικαιοσύνης ανηλίκων, καθώς και σε ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία.

Η κοινοπραξία του έργου

Το έργο Breaking the Circle είναι μια πρωτοβουλία του Province της Ιταλίας η οποία φέρνει κοντά οκτώ εταίρους οργανισμούς από τέσσερις διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες: Codici Agenzia di Ricerca Sociale Società Cooperativa (Ιταλία), Associazione Comunità Nuova Onlus (Ιταλία), , dotdotdot (Ιταλία), Ahead Association (Ρουμανία), , Associacion Suyae (Ισπανία), Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία) και Eurosuccess Consulting (Κύπρος).

Ενημερωτικές εκστρατείες-ημερίδες σε σχολεία και εκπαίδευση επαγγελματιών στα πλαίσια ενημέρωσης τους για μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί

Μετά την επικύρωση και τελειοποίηση των εργαλείων του έργου στην τέταρτη συνάντηση μεταξύ των εταίρων η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν ολοκληρωθεί οι ενημερωτικές εκστρατείες-ημερίδες σε σχολεία και στους σχετικούς φορείς που εργάζονται στον τομέα της Δικαιοσύνης Ανηλίκων και του Εκπαιδευτικού Συστήματος, σχετικά με μια προσέγγιση στη δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Ο κύριος στόχος των ενημερωτικών εκπαιδεύσεων-ημερίδων στα σχολεία ήταν η πιλοτική εφαρμογή των εργαλείων που παράχθηκαν στα πλαίσια του έργου όπως για παράδειγμα το παιχνίδι-εργαλείο «Δώσε το στον επόμενο» το οποίο ενημερώνει τα παιδιά για τα δικαιώματα τους μέσα από διαφορετικές περιπτώσεις-ιστορίες με ανήλικους που εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες ή σε περιπτώσεις που απειλούνται τα δικαιώματα τους. Συνολικά έχουν γίνει 8 ενημερωτικές εκστρατείες σε σχολεία της Λευκωσίας και έχουν συμμετάσχει συνολικά περίπου 200 μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σχολεία που έγιναν οι εκστρατείες, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού «Δώσε το στον επόμενο» που στόχο έχει την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην όλη διαδικασία και να εκφράσουν τυχόν απορίες τους ή προβληματισμούς.

Όσον αφορά τις ενημερωτικές εκπαιδεύσεις των σχετικών φορέων και των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της Δικαιοσύνης Ανηλίκων (όπως για παράδειγμα κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές κ.α.), έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση των εργαλείων που παράχθηκαν στα πλαίσια του έργου και έχει γίνει πρακτική εξάσκηση του παιχνιδιού-εργαλείου «Δώσε το στον επόμενο», με σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση τους για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά και με απώτερο στόχο να εκπαιδευτούν στην χρήση των εργαλείων που παράχθηκαν στα πλαίσια του έργου. Οι τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις με τους εμπειρογνώμονες έγιναν τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λάρνακα, με τη συμμετοχή πέραν των τριάντα (30) εμπειρογνωμόνων στους συγκεκριμένους τομείς. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών εκφράστηκε η ανάγκη για περαιτέρω διάχυση των εργαλείων του έργου και σε άλλους εμπειρογνώμονες στον συγκεκριμένο τομέα όπως για παράδειγμα σε σχολικούς συμβούλους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ, ούτως ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία σε τυχόν βιωματικά εργαστήρια ή σε ευάλωτες ομάδες νέων.

Επόμενα στάδια του έργου

Μετά την ολοκλήρωση των ενημερωτικών εκστρατειών, θα γίνει τελειοποίηση της εργαλειοθήκης με βάση την ανατροφοδότηση και τα σχόλια τόσο των εμπειρογνωμόνων όσο και των ανηλίκων που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία. Τέλος θα γίνουν τόσο τοπικές όσο και Ευρωπαϊκές διαχύσεις του έργου με την διοργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα αφορούν το έργο και τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι εταίροι του έργου θα διοργανώσουν συνέδριο μεταξύ 19-21 Ιουνίου στο Μιλάνο όπου θα γίνει ενημέρωση εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται άμεσα στις δικαστικές διαδικασίες που αφορούν τους ανήλικους για το έργο και τις ενημερωτικές εκστρατείες που έγιναν, όπως για παράδειγμα η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για τα δικαιώματα των παιδιών και εφήβων στην Ιταλία, αντιπρόσωπος του γραφείου του Εισαγγελέα στο Μιλάνο για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων κ.α.

Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μη διστάσετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου http://breakthecircle.altervista.org ή την ιστοσελίδα της Eurosuccess Consulting www.eurosc.eu ή στο τηλέφωνο 22420110.

Keywords
Τυχαία Θέματα