Πρόνοιες πυροπροστασίας για ψηλά κτίρια στην Κύπρο

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι άρτια εκπαιδευμένο και έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει περιστατικά πυρκαγιάς σε κτίρια αλλά και σε ψηλά κτίρια, αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του Σίγμα "Πρωτοσέλιδο", ο κ. Κεττής αναφέρθηκε στα μέτρα και τα μέσα που χρησιμοποιεί και προωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς αντιμετώπιση περιστατικών παρόμοιων με αυτό που έγινε χθες στο Λονδίνο.

Δυο είναι τα βασικά επίπεδα στα οποία δουλεύει η Πυροσβεστική:

Ενεργός ΠυροπροστασίαΔομική Παθητική Πυροπροστασία Με την
ενεργό πυροπροστασία, όπως ανέφερε, "εξασφαλίζουμε θέματα κατάσβεσης και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς, χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, όπως τυλικτήρες νερού, συστήματα συναγερμού και άλλα μέσα".

Με τη δομική παθητική πυροπροστασία, μέσα από τα σχέδια που κατατίθενται για εξασφάλιση άδειας οικοδομής, η Πυροσβεστική κάνει τις δικές της προτάσεις, όσον αφορά στη δημιουργία διόδων και μέσων διαφυγής, τη δομική επάρκεια των υλικών και όχι μόνο. Οι προτάσεις αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος, το ύψος του κτιρίου, αλλά και τον αριθμό του πληθυσμού που θα χρησιμοποιεί το κτίριο αυτό. Οι προτάσεις επισυνάπτονται στην άδεια οικοδομής και για να λειτουργήσει το κτίριο θα πρέπει να γίνει πρώτα έλεγχος από την Πυροσβεστική για να διαπιστωθεί ότι οι εισηγήσεις έχουν γίνει πράξη και βρίσκονται σε κατάσταση ενεργοποίησης.

Κάλεσε, παράλληλα, τον κόσμο να είναι προσεκτικός, καθώς "δε νοείται να υπάρχουν πόρτες σε κλιμακοστάσια ή σε προθαλάμους διαμερισμάτων οι οποίες είναι ανθεκτικές στην πυρκαγιά, να είναι ανοικτές, δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα τα κτίρια να ελέγχουμε αν είναι ανοικτές οι πόρτες".

Σε σχέση με τον σωλήνα πυρόσβεσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κεττή, ελέγχεται μια φορά τον χρόνο.

Σε συγκεκριμένο ερώτημα για τις πρόνοιες πυρόσβεσης στα ψηλά κτίρια, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι σε κτίρια πάνω από 30 μέτρα ύψος, θα πρέπει να τοποθετούνται springlers τα οποία θα ενεργοποιούνται αυτόματα για κατάσβεση σε περίπτωση φωτιάς. Θα υπάρχει επίσης υγρός σωλήνας πυρόσβεσης με αυτονομία και με συνεχή πίεση νερού, ενώ το νερό θα φυλάγεται σε δεξαμενές νερού, οι οποίες θα έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 45 τόνων και θα τροφοδοτούν με πίεση όποτε χρειαστεί. Σε σχέση με την ύπαρξη εξωτερικής σκάλας στα κτίρια, ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε υπερβολικά ψηλά κτίρια, ωστόσο υπάρχουν περιστροφικές σκάλες που φτάνουν όμως μέχρι συγκεκριμένο ύψος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον κώδικα πρακτικής πυροπροστασίας που θα βρίσκεται στη Βουλή εντός των επόμενων μερών, τονίζοντας ότι ενεργούν συγκεκριμένα μέτρα και κανόνες, τα οποία απλά θα θεσμοθετηθούν με τον κώδικα αυτό, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει νομικό κενό.

"Ως πυροσβεστική θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν νομικά κενά, ήδη τηρούμε συγκεκριμένα μέτρα και πρόνοιες εδώ και αρκετά χρόνια, μέσω συγγράμματος που έγινε από πολλές υπηρεσίες, με ευρωπαϊκές πρόνοιες από τις πλέον ασφαλείς πρόνοιες που μπορούμε να έχουμε", επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα