Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο

Δύο προκλήσεις- η μία αφορά σε καλώδιο σύνδεσης Κρήτης-Κύπρου- σημειώθηκαν από την Τουρκία στο Αιγαίο

Σε νέα πρόκληση προέβη η Τουρκία, με κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το Σάββατο να πλέει στα διεθνή ύδατα νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου και δι’ ασυρμάτου να «ειδοποιεί« το ιταλικό σκάφος «Odin Finder», που ποντίζει καλώδιο σύνδεσης

ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ότι παρανόμως επιχειρεί σε μια περιοχή η οποία, όπως υποστήριξε, ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται ότι η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου περιλαμβάνεται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ στην τελευταία τριμερή Σύνοδο, στο πλαίσιο της ενεργειακής

συνεργασίας.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, που αποκάλυψε το γεγονός, η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» ενεργοποιήθηκε, προσέγγισε το ιταλικό πλοίο και ζήτησε από το τουρκικό να απομακρυνθεί.

Έρευνες στην «καρδιά» του Αιγαίου με το σκάφος «Τσεσμέ»

Εξάλλου, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX -την ημέρα που συνετρίβη το ελικόπτερο στην νήσο Κίναρο - αναφέροντας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά από την ερχόμενη Τρίτη.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκονται σε άμεση επαφή, καθώς η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ακόμα την άδεια, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα