Προγράμματα κατάρτισης εθνοφρουρών από ΥΠΑΜ-ΑΠΚΥ

Στην προώθηση νέων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης προσανατολίζεται το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Τα προγράμματα θα είναι με φοίτηση εξ αποστάσεως ενώ θα απευθύνονται σε όσους Εθνοφρουρούς δεν έχουν πρόθεση να ακολουθήσουν στη συνέχεια ακαδημαϊκές σπουδές.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά το πέρας συνάντησης με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΑΠΚΥ, στο Υπουργείο Άμυνας,

όπου συζήτησαν για υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες, αναφορικά με την εκπαίδευση των Εθνοφρουρών, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν και Μνημόνιο Συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί το επιστέγασμα της άριστης μέχρι σήμερα σχέσης των δύο μερών, ενώ θέτει τις βάσεις για μια πιο ουσιαστική συνεργασία με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης του προσωπικού.

Αναφορικά με τα προωθούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, είπε ότι η φοίτηση θα είναι εξ αποστάσεως, ενώ τα ίδια τα προγράμματα θα επικεντρώνονται σε τομείς όπως η πληροφορική, η ενέργεια, η ενέργεια αλλά και σε τεχνικούς κλάδους.

Μέριμνά μας είναι να βοηθήσουμε και τους περισσότερο ευάλωτους Εθνοφρουρούς, και να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να αποκτήσουν εφόδια, που θα τους φανούς χρήσιμα στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο προπτυχιακό πρόγραμμα εξ αποστάσεως φοίτησης για Εθνοφρουρούς, το οποίο λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Ιανουάριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το ΑΠΚΥ, ο Υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε από την Διοικούσα Επιτροπή του ακαδημαϊκού ιδρύματος για τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Στόχος μας είναι με την νέα χρονιά, όταν το πρόγραμμα ανοίξει για όλους τους Εθνοφρουρούς, να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή» και καλύτερα αποτελέσματα, είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε παρόμοιες συνεργασίες με όλα τα πανεπιστήμια του τόπου.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένας Εθνοφρουρός μπορεί να πάρει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας μέχρι και πέντε μαθήματα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στην εισαγωγή εξειδικευμένου προγράμματος για την προώθηση την νεανικής επιχειρηματικότητας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με το ΑΠΚΥ, την Cyta και την KPMG. Όπως είπε, παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόστηκε στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση για συγκρότηση Σχολής Εθνικής Άμυνας κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα προσφέρει τακτικά άλλα και εξειδικευμένα ταχύρυθμα προγράμματα για το μόνιμο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και όχι μόνο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σύσταση ειδικού γραφείου έρευνας, καινοτομίας και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Υπουργείο Άμυνας, για αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών.

«Σήμερα το ΑΠΚΥ και το Υπουργείο Άμυνας ενώνουν τις δυνάμεις τους για καινοτόμες δράσεις και προγράμματα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΑΠΚΥ.

Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θεσμοθετείται επίσημα η συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο.

«Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προσφέρει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τις υποδομές του σε όλα τα επίπεδα προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών της» είπε, ενώ αναφέρθηκε στις νέες δράσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας.

Χαρακτήρισε εξάλλου θετικά τα πρώτα δείγματα από την εφαρμογή του προπτυχιακού προγράμματος για Εθνοφρουρούς, στο οποίο σήμερα σπουδάζουν πάνω από 80 οπλίτες. Είπε ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν το πρόγραμμα θα λειτουργεί πλήρως και το εύρος των θεματικών ενοτήτων θα αυξηθεί.

Αναφερόμενος στα σχεδιαζόμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, ο κ. Χρίστου είπε ότι επικεντρώνονται σε εξειδικευμένα ηλεκτρονικά μάθημα που θα βοηθήσουν στην ένταξη των οπλιτών στην αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.

«Θα τους βοηθήσουν να συνδεθούν με αντικειμενικές ευκαιρίες εργοδότησης και δυνατότητες μελλοντικής απασχόλησής τους» είπε ο Πρόεδρος του ΑΠΚΥ, προσθέτοντας ότι οι τομείς θα έχουν σχέση με e-business, πληροφορική, ξένες γλώσσες αλλά και πιο εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα