Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Κύπρου-Ιορδανίας

Πρακτικές δράσεις, όπως οι κοινές ασκήσεις και η εκπαίδευση, θα τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας Αντιστράτηγο Mahmoud A. Fraihat.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Fraihat ανέφερε ότι «η Ιορδανία βλέπει την Κύπρο ως μια φίλη με την

οποία μοιράζεται πολλές από τις ίδιες στρατηγικές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να εκτιμούμε τη στενή μας σχέση και να ψάχνουμε τρόπους να την ενισχύσουμε», σημείωσε.

Η Ανατολική Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή έχουν πλούσια Ιστορία, ανέφερε ο Πρόεδρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας, προσθέτοντας ότι η προσοχή του κόσμου συνεχίζει να εστιάζει σε αυτή την περιοχή με τις όμορφες παραλίες της, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις διενέξεις που αναπτύχθηκαν σε μακροχρόνια προβλήματα.

Για να προστατευθεί ο πληθυσμός της περιοχής και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της, πρέπει να αναπτυχθούν στενοί διπλωματικοί δεσμοί, είπε. «Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που η στενή αμυντική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας εκτιμάται τόσο πολύ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ιορδανίας, είπε ότι θεωρεί ότι διαδραματίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο. «Κατανοούμε την ανάγκη για διάλογο και πραγματισμό για να επιτευχθεί ειρήνη κάποτε», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της χώρας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο γεγονός ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη της διεθνούς συμμαχίας εναντίον του Νταές (Ισλαμικού Κράτους), «διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην εξάλειψη αυτού του κακού από την περιοχή».

Ο Ιορδανός αξιωματούχος είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια της χώρας είναι να έχει μια βιώσιμη οικονομία, ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα και μια κοινωνία η οποία νοιάζεται για όλους τους κατοίκους της χώρας, μια κατάσταση «η οποία περιπλέκεται από την ύπαρξη τόσων πολλών προσφύγων οι οποίοι ψάχνουν να βρουν καταφύγιο από τη διένεξη». Αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία αν η χώρα είναι ασφαλής και σταθερή, ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Φωκαΐδης αναφέρθηκε στο ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πρόεδρου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας στην Κύπρο. «Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει τη σημαντικότητα της επίσκεψης, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει στις μεταξύ μας σχέσεις εν όψει βεβαίως και της επικείμενης επίσκεψης του Βασιλιά της Ιορδανίας ξανά στην Κύπρο», είπε.

«Κύπρος και Ιορδανία μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά σ’ αυτή την περιοχή όπου έχουμε ζήσει για αιώνες, αλλά και ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «στο στέρεο αυτό υπόβαθρο και στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχουν χαράξει οι ηγέτες των χωρών μας, τα τελευταία λίγα χρόνια οικοδομούμε μια ολοένα και πιο αναπτυσσόμενη συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Αναφορά έκανε ο Υπουργός Άμυνας και στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιορδανία, καθώς και στη διαπίστευση Ακολούθου Άμυνας στο Αμμάν, με έδρα το Κάιρο.

«Η υπογραφή σήμερα του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας έρχεται να θέσει σε εφαρμογή πρακτικές δράσεις, προκειμένου η συνεργασία αυτή να αποβεί ακόμα πιο καρποφόρα προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας σε διάφορους τομείς, όπως είναι κοινές ασκήσεις, η εκπαίδευση και άλλα κοινά προγράμματα αντιμετώπισης κοινών απειλών», υπογράμμισε.

«Κοινός μας στόχος είναι η προαγωγή συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, «επιβεβαιώσαμε και σήμερα τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στην Ιορδανία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας γνωστής ως Aqaba Process, όπου έχουμε ήδη συνδράμει με στρατιωτικό υλικό που αποστείλαμε πέρσι στη γειτονική χώρα».

Συνεχής, είπε, «θα παραμείνει επίσης η έμπρακτη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα που καταβάλλει η Ιορδανία για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Για μας, υπογράμμισε ο κ. Φωκαΐδης, «η Ιορδανία είναι μια χώρα κλειδί για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με κομβικό ρόλο σε σχέση με τον Αραβικό κόσμο και την ειρηνευτική διαδικασία ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή».

Γι αυτό, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει με ακόμα πιο ενεργό τρόπο να συνδράμει και να ενισχύσει την Ιορδανία, η οποία έχει αναλάβει ένα τεράστιο βάρος και σε σχέση με το Μεταναστευτικό και σε σχέση με τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία».

Ανέφερε, ακόμη, ότι «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, γι' αυτό και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων που θα ενισχύουν τη συνεργασία με όλες τις μετριοπαθείς κυβερνήσεις της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κοινές προκλήσεις, κοινές απειλές και να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμα, σταδιακά, τη μετατροπή της γειτονιάς μας από μια ασταθή ζώνη συγκρούσεων και διαιρέσεων, σε μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης».

Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ένωσης, στο πιο νοτιοανατολικό άκρο της, «έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει για να διευκολύνει ακριβώς και να προωθήσει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια τέτοιων συνθηκών», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα