Ποιος είναι ο Τζόναθαν Κόεν που ήρθε Κύπρο;

Ο Αμερικανός, εβραϊκής καταγωγής, Τζόναθαν Κόεν εκτελεί σήμερα καθήκοντα Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για θέματα Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, καλύπτοντας Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία από τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

- 2014-2016 εργάστηκε στη Βαγδάτη ως Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής.

- 2013-2014 Αρχηγός Αποστολής στο Παρίσι και 2011-2013

ως Υπουργός Συμβούλου Πολιτικών Υποθέσεων.

- 2008-2011 διετέλεσε Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στη Λευκωσία.

- 2004 - 2008 ήταν Σύμβουλος Πολιτικών και Στρατιωτικών Υποθέσεων στη Ρώμη.

Μέχρι το 1986 ήταν αξιωματικός εξωτερικών υπηρεσιών, ενώ προηγουμένως ήταν στην Άγκυρα ως πολιτικός σύμβουλος της επιχείρησης Northern Watch.

Μεταξύ 2000 και 2004 ήταν στην πρεσβεία στο Ιράκ.

Υπήρξε πολιτικός Σύμβουλος της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Βορρά στο Irbil και μέλος της ομάδας διακυβέρνησης της Προσωρινής Αρχής Συνασπισμού (CPA) στη Βαγδάτη, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2003.

Μεταξύ άλλων, ήταν και στην Ιερουσαλήμ ως Συντονιστής και Οικονομικός Διευθυντής της USAID για τη Δυτική Όχθη, 1989-1991, και στην Μπανγκόκ ως Υπεύθυνος Προξενικών Υποθέσεων / Προσφύγων, 1987-1989.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοέν, σε ομιλία του στο Κυπριακό φόρουμ Capital Link τον Μάρτιο του 2017, δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τα ενεργειακά της περιοχής:

«Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει αγωγούς που συνδέουν τους υπεράκτιους πόρους του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Παλαιστινιακή Αρχή, με πολλούς να διέρχονται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Φυσικά αυτό το όραμα προβλέπει επίσης τις κυπριακές εξαγωγές σε περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, καθώς και στις ευρωπαϊκές αγορές».

Αναφορικά με το Κυπριακό, στην ίδια ομιλία είπε «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ισχυρά μια λύση, εν μέρει επειδή πιστεύουμε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα χρησιμεύσει ως κινητήριος μοχλός για τη διάδοση της σταθερότητας και της ευημερίας, καθιστώντας δυνατές τις περιφερειακές εταιρικές σχέσεις που έχουν αποδειχθεί από καιρό αόριστες. Θα ήταν ένα μοντέλο για τους άλλους που αναζητούν ένα ειρηνικό, πολυεθνικό μέλλον».

Πριν από μήνες, περιέγραψε τη σχέση των ΗΠΑ με τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στη Συρία ως «προσωρινή, συναλλακτική και τακτική».

Τον περασμένο Οκτώβριο επισκέφτηκε την Άγκυρα ως επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για εξεύρεση τρόπου επίλυσης του ζητήματος με τις θεωρήσεις βίζας των Τούρκων πολιτών προς τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα