Προετοιμασία Κομισιόν για παν ενδεχόμενο σε σχέση με Σένγκεν

H Kομισιόν έλαβε την πολιτική εντολή από την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να "προετοιμαστεί έναντι όλων των ενδεχόμενων", σε σχέση με την κατάσταση στην ζώνη Σένγκεν. Στην διευκρίνιση αυτή προέβη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρώ, εξηγώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, τους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν ετοιμάζει έκθεση για την κατάσταση και την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν.

Σύμφωνα

με τον κανονισμό, αν οι παρεκκλίσεις στην εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν συνεχιστούν, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την υιοθέτηση από το συμβούλιο έκθεσης συστάσεων με τρίμηνη προθεσμία προς το κράτος ή τα κράτη μέλη που δημιουργούν την παρέκκλιση και αν αυτές δεν εφαρμοστούν, τότε να συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Η Κομισιόν την ίδια στιγμή καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων όπως είχε δεσμευθεί, ολοκληρώνοντας τα λεγόμενα hot spots, καταγράφοντας και έπαναπροωθώντας όσους εκ των προσφύγων ή μεταναστών δεν αιτούνται ασύλου, ή χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα