Πρόεδρος: Μας συμβουλεύουν αλλά δεν παρενέβησαν οταν έπρεπε

Όλοι αυτοί που συμβουλεύουν την πλευρά μας θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου για το Κυπριακό, έτσι ώστε με την αποκατάσταση να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος

της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, σχετικά με το απευθείας εμπόριο, είπε ότι «πρέπει να μελετηθούν καλύτερα οι νομικές γνωματεύσεις που έχουν δοθεί και καλύτερα είναι σε μια περίοδο που χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί να αποφεύγονται τα ανάλογα που δεν ευσταθούν».

Ερωτηθείς αν θα συζητήσει το θέμα με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όταν μεταβεί στις Βρυξέλλες απάντησε «βεβαιότατα ναι».

Δεν χρειάζεται να μας πουν τα κόμματα τι να πράξουμε στο Eurogroup

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την Κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα στη συνεδρία του Eurogroup, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζεται να μας πουν τα κόμματα τι η Κυβέρνηση πρέπει να πράξει. Βεβαίως ευπρόσδεκτες οι συμβουλές και οι εισηγήσεις, αλλά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είχα εκτεταμένες συνομιλίες και κοινές θέσεις σε όλα τα θέματα που έχουμε συζητήσει».

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάποιο πλάνο με το οποίο προσεγγίζεται η Κυβέρνηση από διπλωμάτες σε σχέση με τις συνομιλίες, καθώς και για δημοψήφισμα το 2016, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μακάρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσει ο διάλογος και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε είναι δυνατόν να καταλήξει. Αυτό που θα ήθελα, όμως, να ευχηθώ είναι η δική μας καλή θέληση να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ο δικός μας διακαής πόθος να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση, όπως την περιγράφουμε, να είναι και επιδίωξη της άλλης πλευράς».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται άσκηση πιέσεων από τους ξένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αισθάνθηκα καμία πίεση. Βεβαίως ακούω συμβουλές ότι πρέπει να αρχίσει (ο διάλογος) και έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται κανείς να πει στους Ελληνοκύπριους - που εδώ και 40 χρόνια προσμένουν, αναμένουν και επιδιώκουν τη λύση το συντομότερο - αν θα επιστρέψουν στο διάλογο. Όλοι αυτοί που συμβουλεύουν – και είναι η δική μου απάντηση αυτή – θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου, ώστε με την αποκατάσταση να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας κάνει παραίνεση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας που θα υπογράψει η Κύπρος με τη Ρωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εγώ δεν θα έκανα παραίνεση για την πολιτική της Βρετανικής Κυβέρνησης. Είμαστε κυρίαρχο κράτος και αποφασίζουμε. Μιλάμε για την ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχόμενα (για παραχώρηση) κάποιων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη δική του χώρα - ίσως με υπερβολή - αλλά και σε άλλες χώρες»

Keywords
Τυχαία Θέματα