Πρόεδρος: Εργαζόμαστε για εκσυγχρονισμό της ΤΑ

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καλύτερες, ποιοτικότερες και οικονομικότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή εγκαινίων του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου της Λεμεσού, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Walter Deffaa.

Ο

Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε στην ομιλία του πως το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο της Λεμεσού αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και σημείωσε πως είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που εκτελέστηκαν στη Λεμεσό, «με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη».

«Το πολυλειτουργικό πάρκο, καθώς και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στη Λεμεσό και σε άλλες πόλεις και περιοχές, έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην αναζωογόνηση και ανάπτυξη της Κύπρου, έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και έχουν αναμφισβήτητα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερα για τη Λεμεσό, συνέχισε, η σημασία αυτών των έργων δεν αφορά μόνο τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και τις χιλιάδες των επισκεπτών της πόλης, η οποία, όπως υπέδειξε, πέραν από τουριστικός προορισμός είναι ένα μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο, από τα πλέον σημαντικά στον κόσμο της διεθνούς ναυτιλίας.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η βελτίωση και ανάπτυξη των υποδομών της πόλης συμβάλλει και εξυπηρετεί στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων, σε μια περίοδο όπου η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη όλους τους φορείς των Τοπικών Αρχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συνέβαλαν στη δημιουργία του έργου αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που μέσα από συντονισμένες ενέργειες έχει κάνει κατορθωτή τη χρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Διαμήνυσε, παράλληλα, πως τα αρμόδια Υπουργεία, οι Τοπικές Αρχές και άλλοι φορείς εργάζονται πυρετωδώς για την τελική επεξεργασία των προτάσεων που αφορούν την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και πως η Κυβέρνηση θα παράσχει προς αυτήν την κατεύθυνση όλη την αναγκαία στήριξη για τη μέγιστη άντληση κονδυλίων και την κατάλληλη αξιοποίηση τους, για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας και των πολιτών της Κύπρου, ευρύτερα.

«Θέλω να υπενθυμίσω την αύξηση, μετά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας, στο 95% της συνεισφοράς της Ευρώπης στα εκτελούμενα συγχρηματοδοτούμενα έργα» είπε και πρόσθεσε πως «έχουμε έτσι την ευκαιρία να είμαστε αποτελεσματικότεροι στην απορρόφηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο θέμα της ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «στα πλαίσια του στόχου μας να δώσουμε στον πολίτη τις πιο καλές, τις πιο ποιοτικές και τις πιο οικονομικές υπηρεσίες».

Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «σοβαρός και εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ της Κυβέρνησης, της νομοθετικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως επιδίωξη είναι, «διατηρώντας την οντότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αρχής, αφενός να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και αφετέρου να εξοικονομήσουμε χρήματα, με τη δημιουργία Τοπικών και Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών».

Είπε, επίσης, πως αποτελεί «τεράστια πρόκληση» η αντιμετώπιση του θέματος των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα χρέη και τους πόρους της και υπογράμμισε ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για επίλυση αυτών των δύο κορυφαίων ζητημάτων που παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως μέσα από το δομημένο διάλογο και τη συνεργασία που με τους φορείς των Τοπικών Αρχών θα υπάρξει τελική κατάληξη και εξεύρεση λύσης, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μεγάλο ρόλο στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαδραματίζει και η δυνατότητα που προσφέρεται για την αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων της Ένωσης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Δήμο Λεμεσού, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που βρίσκεται στη Λεμεσό, ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Walter Deffaa, συνεχάρη το Δήμο Λεμεσού για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της πόλης, ενώ έκανε αναφορά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, στην οποία η εδαφική συνοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της περιφερειακής πολιτικής.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές αποφάσισαν να διαθέσουν σημαντικά κονδύλια για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, πολύ περισσότερα από το ελάχιστο όριο που έθετε η ΕΕ και σημείωσε πως αυτό αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Κύπρου για την προώθηση ολοκληρωμένων αστικών ενεργειών για την αντιμετώπιση οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που επηρεάζουν τις αστικές περιοχές.

Σημείωσε ακόμη πως είναι πλέον απαραίτητο να συμπληρώσουμε τον στρατηγικό αστικό σχεδιασμό των πόλεων, προκειμένου να προσδιοριστούν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά έργα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου και των πόλεων της.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, είπε πως σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την πόλη, αφού παραδίδεται επίσημα ένα από τα πιο αξιόλογα πολεοδομικά έργα που έγιναν ποτέ στη Λεμεσό, «που φέρνει τους δημότες και τους επισκέπτες μας κοντά στη θάλασσα, που προσφέρει χώρο και ευκαιρίες για ξεκούραση, άσκηση και ψυχαγωγία, για κοινωνική συναναστροφή, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις».

«Έγινε πλήρης ανασχεδιασμός και ανακατασκευή όλου του παραλιακού πάρκου, που έχει εμβαδόν 65,000 τ.μ, κατασκευάστηκε ποδηλατόδρομος που ενώνει την Ακτή Ολυμπίων με τη Μαρίνα και το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη, έγιναν τρεις καφετέριες, διαμορφώθηκαν νέοι πεζόδρομοι και διάδρομοι περιπάτου, κατασκευάστηκαν νέοι παιδότοποι, χώρος για skateboard, μικρό αμφιθέατρο, τεχνητές λίμνες, έγινε νέα πρόσθετη φύτευση θάμνων και δέντρων, εγκαταστάθηκε σύγχρονος φωτισμός και άλλα», συμπλήρωσε.

Επίσης, συνέχισε, τα θαλάσσια έργα περιλαμβάνουν τρείς αποβάθρες για περίπατο, μια μεγάλη ημικυκλική εξέδρα για ποικίλες δραστηριότητες και μια προβλήτα όπου θα δέσει ξύλινο αλιευτικό «Λάμπουσα», ως μουσειακό έκθεμα.

Αναφερόμενος στο κόστος του έργου, που είχε ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, ο κ.Χρίστου είπε πως αυτό έχει ανέλθει στα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 90% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα Εθνικά Ταμεία και κατά 10% από το Δήμο Λεμεσού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα