Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, ΜΟΕ και συλλογικότητα

 Προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, προώθηση θετικής ατζέντας με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και συλλογικός χειρισμός είναι τα τρία σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η ε/κ πλευρά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Σε δηλώσεις της στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) η κ. Δημητρίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες και την ομολογουμένως

αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, τις απαράδεκτες αξιώσεις της, εμείς οφείλουμε με στοχοπροσήλωση και επιμονή να εντείνουμε τις προσπάθειες για διορισμό του Ειδικού Απεσταλμένου στο συμφωνημένο πλαίσιο, που είναι βεβαίως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Χρειάζεται, ανέφερε, να υπάρξει συντονισμός για τα επόμενα βήματα και «όπως έχουμε δηλώσει και άλλες φορές χρειάζεται να αξιοποιηθεί κάθε βήμα και κάθε ευκαιρία για να ενημερώσουμε αναφορικά με το τι εξακολουθεί να τεκταίνεται εδώ στην ΚΔ και πώς θα ασκήσουμε επιρροή στην Τουρκία για να σταματήσει αυτές τις απαράδεκτες αξιώσεις».

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι πάντα έτοιμος να συμβάλει θετικά και να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την ορθή κατεύθυνση, «για να μπορέσουμε ακριβώς να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα, στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά».

Η κ. Δημητρίου στάθηκε στη σημασία της σημερινής συνάντησης, αναφέροντας πως «αν μπορούμε κοντολογίς να θέσουμε τρία σημεία, είναι η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο, η θετική ατζέντα που χρειάζεται την δεδομένη στιγμή μαζί με τα ΜΟΕ που πρέπει να δρομολογηθούν και που είναι απολύτως απαραίτητα και ο συλλογικός χειρισμός».

Εξέφρασε ακόμη ετοιμότητα εκ μέρους του ΔΗΣΥ να αναλάβει το κόμμα το δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, υποδεικνύοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμπεδωθεί η προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, ο ΔΗΣΥ έχει προχωρήσει με τις δικές του πρωτοβουλίες, στις οποίες περιλαμβάνεται η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα τ/κ κόμματα, «και βεβαίως θα συνεχίσουν και άλλες συναντήσεις εντός των ημερών».

«Είναι η ώρα λοιπόν της συλλογικής ευθύνης και αυτό πράττουμε κι εμείς με τη σειρά μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με τα ΜΟΕ που προτίθεται π Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει προς τους Τ/κ, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ότι έχει γίνει μια ενημέρωση γι’ αυτό το θέμα τόσο σήμερα όσο και στην προηγούμενη συνάντηση του ΕΣ, ανέφερε ωστόσο πως δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε πέρα από αυτό καθώς δεν θα ήταν σωστό, όπως είπε, να προκαταλάβει ή να δημιουργήσει τις οποιεσδήποτε εντυπώσεις οι οποίες ενδεχομένως μάλιστα να λειτουργήσουν και αρνητικά.

Ερωτηθείσα αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ζήτησε κάτι συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά την συμβολή της ως Προέδρου του ΔΗΣΥ ή και ως Προέδρου της Βουλής η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο πέραν της ενίσχυσης των θέσεων και των αξιώσεων μας μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας που είναι ο ρόλος που διέπει τη Βουλή αλλά και πολιτική μας ευθύνη και συγκεκριμένες ενέργειες μέσα και από την παρουσία μας σε διάφορα φόρουμ ως πολιτικές ομάδες, ως πολιτικές δυνάμεις».

«Και βεβαίως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ακριβώς προσθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο ΔΗΣΥ από την πρώτη στιγμή βγήκε μπροστά και συνεχίζει εντατικά και επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι όλες αυτές οι δράσεις να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στην εμπέδωση της θέσης ότι «δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν ούτε και από το πλην, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε».

Για τις προσπάθειες εποικισμού κατά μήκος της νεκρής ζώνης η κ. Δημητρίου είπε ότι πρόκειται για πολύ ανησυχητικές εξελίξεις οι οποίες προβληματίζουν όλους τους πολίτες που παρακολουθούν όλα αυτά που επιχειρούνται συνεχώς από την Τουρκία.

«Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε και σήμερα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την ίδια την λύση», ανέφερε και επανέλαβε πως θα πρέπει ως εκ τούτου να ενταθούν οι προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα