ΕΛΑΜ: Καμία πρόοδος στη Ν. Υόρκη, να τεθεί σε ορθή βάση το Κυπριακό

Τη θέση ότι καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί όσον αφορά το Κυπριακό κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό, όπου τα κόμματα ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις κινήσεις του στη Νέα

Υόρκη.

«Διαπιστώνουμε ότι χρόνια υποχωρήσεων με μέτρα εμπιστοσύνης δε λειτούργησαν, χρόνια οδυνηρών διχοτομικών συμβιβασμών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν έχουν δουλέψει μέχρι σήμερα«, είπε ο κ. Γεάδη, προσθέτοντας ότι «αντίθετα ελλοχεύουν κίνδυνοι που υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε μία δικοινοτική διαφορά και μετατρέπουν το θύμα σε θύτη και αντίθετα».

Υπογράμμισε ότι πρέπει «να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό πάνω στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ως πρόβλημα εγκλημάτων πολέμου και να απεγκλωβιστούμε από δικοινοτικές προσεγγίσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που έχει προκύψει μετά από εξαγγελίες των κατοχικών αρχών για σχέδιο κοινωνικών κατοικιών στον κατεχόμενο Γερόλακκο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση μέχρι στιγμής και θα υπάρξει σε μετέπειτα στάδιο, αν γίνει κάτι.

Όσον αφορά την πρόταση να τεθεί το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Γεάδη εξέφρασε λύπη λέγοντας ότι «αυτές οι προσεγγίσεις αποτελούν γελοιότητες».

«Οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί ότι η Τουρκία δε θέλει το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά την ίδια την Κύπρο. Ως εκ τούτου, και όλο το φυσικό αέριο να χαρίσουμε στην Τουρκία, το Κυπριακό δε θα λυθεί και η Τουρκία δε θα αποχωρήσει από την Κύπρο. Ως εκ τούτου χρειάζεται σοβαρή και σωστή στρατηγική για να πολεμήσουμε την κατοχή της πατρίδας μας», συνέχισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο συμφωνεί το ΕΛΑΜ με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ότι έχει διαφορετική προσέγγιση και ότι έχει θέσει τη διαφωνία του με τα ΜΟΕ. «Νομίζω τα παραδείγματα που έχουμε ενώπιόν μας όλα αυτά τα χρόνια δικαιώνουν το ΕΛΑΜ. Τα ΜΟΕ έχουν αποτύχει παταγωδώς. Βλέπουμε δυστυχώς να αναβαθμίζεται η τ/κ κοινότητα σε επίπεδο ισότιμου συνομιλητή και αντί αυτού η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβαθμίζεται», είπε.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να αναδείξουμε το Κυπριακό στην ορθή του διάσταση, όχι ως ένα δικοινοτικό, αλλά ως ένα διεθνές πρόβλημα» και διευκρίνισε ότι «δε ζητάμε επανένωση της πατρίδας μας, αλλά απελευθέρωση, γιατί η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη και όχι μοιρασμένη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα