Προδρόμου: Οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να στηριχτούν στην Κύπρο

Τη θέση ότι οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να στηριχτούν στην Κύπρο αν χρειαστεί, καθώς η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο κος Προδρόμου, σχολιάζοντας τη θέση της Κύπρου

στης ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία και στην παρατήρηση ότι η χώρα ενδεχομένως να πρέπει να «εκμεταλλευτεί» την κατάσταση, απάντησε ότι η Κυβέρνηση «δεν βλέπει έτσι τα πράγματα».

«Όποιες κι αν είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, η Κύπρος έπρεπε, και αυτό γίνεται από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα δεν έχουμε διλήμματα στο πού ανήκουμε και ποιος είναι ο προσανατολισμός μας. Υπήρχε και υπάρχει περιθώριο, και ήδη άρχισαν να είναι απτά τα αποτελέσματα, της ένταξης σε ένα στρατηγικό επίπεδο των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να είναι ένας αξιόπιστος και αξιόλογος εταίρος και των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή.

Επανέλαβε δε τη άποψη ότι η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολυεπίπεδη, φέροντας ως παράδειγμα τις άριστες σχέσεις που έχει η Κύπρος με το Ισραήλ.

«Σε όλα τα επίπεδα το κριτήριο είναι η Κύπρος να παρουσιαστεί ως ένας αξιόπιστος εταίρος, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως, όπου υπάρχει ένα τέτοιο έλλειμμα, δηλαδή οι μεγάλες δυνάμεις να χρειάζονται κάπου να στηριχτούν, μπορεί να προσφερθεί η Κύπρος η οποία έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη πλην της Τουρκίας», είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενίσχυσης της Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για μια παράλληλη με τις εξελίξεις διαδικασία.

«Έγινε μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με τον περιορισμό της θητείας των κληρωτών και την εισαγωγή κάποιων ημιεπαγγελματιών στο σύστημα και βεβαίως οι προοπτικές που δίνει ακόμα και συμβολικά η επερχόμενη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ», τόνισε προσθέτοντας ότι παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες, με την χώρα να έχει κινηθεί και στον χώρο των θαλάσσιων μέσων.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση ότι δεν πρόκειται να δώσει στρατιωτικές λύσεις.

Όσον αφορά στον τομέα της Ενέργειας, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση όπως διαπραγματευτεί με τις εταιρίες για το κοίτασμα «Αφροδίτη», καθώς δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους ως έχουν.

«Φιλοδοξούμε ότι θα βρεθεί μια λύση η οποία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα το οποίο επικαλούνται οι εταιρίες, δηλαδή τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου, για να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι εταιρίες να μην έχουν μειωμένα έσοδα, αλλά φυσικά να μην επηρεαστεί το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Επεσήμανε δε ότι, από άποψη σχεδιασμού, το σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει για να πραγματοποιηθεί η πρώτη εμπορική πράξη, δηλαδή να καταστεί η Κύπρος προμηθευτής φυσικού αερίου στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

«Η διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο γίνεται σε διακρατικό επίπεδο, όπου τα ζητήματα δεν παρουσιάζουν προβλήματα όπως σε σχέση με τις εταιρίες με τις οποίες υπάρχει μια οικονομική διαφορά», είπε και διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση και η συμφωνία που θα προκύψει δεν θα επηρεάζουν άλλες συμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν οι εταιρίες έχουν ζητήσει κάποιου είδους εγγυήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια, λόγω των προκλήσεων που έχουν υπάρξει από πλευράς Τουρκίας και δεδομένου ότι ο Υπουργός Άμυνας μετείχε στην σημερινή συνάντηση, ο κος Προδρόμου απάντησε ότι το ζήτημα της ασφάλειας πάντα βρίσκεται εντός των σεναρίων και της εξίσωσης.

«Παρά τις δυσκολίες, τις επεμβάσεις και τις παράνομες ενέργειες που έγιναν σε κάποιες στιγμές από την Τουρκία, παρά τις προσπάθειες που γίνονται συστηματικά να διασυνδέσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία καταφέρνει να προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμά της. Ξέρουμε ότι οι επόμενες ερευνητικές εργασίες στο τεμάχιο όπου είναι αδειοδοτημένη η αμερικανική ExxonMobill είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Χωρίς πολλά λόγια θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα, όχι μόνο για το ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά και έχουν γίνει εκκλήσεις στην Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα