Προχωρεί σε στάση εργασίας η ΠΟΕΔ

Η ΠΟΕΔ προχωρεί στην ολοκλήρωση της εφαρμογής των στάσεων εργασίας – στάσεων διαμαρτυρίας, αφού, όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, «το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκαν ως επέβαλλαν οι στιγμές στην έκκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής καθώς και των κοινοβουλευτικών

κομμάτων για ενδελεχή διάλογο και εξεύρεση τρόπου εξόδου από τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν το ένα μετά το άλλο εξαιτίας της πολιτικής των «οροφών», που ακολουθήθηκε στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης».

Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν αύριο από τις 7:30 ως τις 8:30 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου από τις 7:30 ως τις 8:30 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία των πόλεων και επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι μετά από παρέλευση των δύο εβδομάδων του χρονοδιαγράμματος που η ΠΟΕΔ είχε θέσει, και αφού αυτή είχε αναστείλει τα απεργιακά μέτρα μετά από την έκκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και τη διαβεβαίωση του ΥΠΠ για ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο, και την πραγματοποίηση δύο μόνο συναντήσεων της ΠΟΕΔ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, το ΔΣ της ΠΟΕΔ αξιολόγησε την εξέλιξη του διαλόγου για τα ζητήματα που δημιούργησαν την κρίση στη Δημόσια Δημοτική Εκπαίδευση και κατέληξε στην επαναφορά και ολοκλήρωση της εφαρμογής του απεργιακού μέτρου της μονόωρης στάσης εργασίας σε κάθε επαρχία, καθώς και στη διατήρηση όλων των υπόλοιπων μέτρων που είχαν παραμείνει σε ισχύ.

«Ουσιαστικά, το καθεστώς εργοδότησης του αναπληρωτή παγιώνεται ως προηγούμενο στη Δημόσια Εκπαίδευση, γιατί υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση από τον Υπουργό Παιδείας ότι αυτό δε θα αλλάξει και την ίδια ώρα δεν δόθηκε καμία απάντηση που να ικανοποιεί την Οργάνωση όσον αφορά τη συνέχιση των εκπαιδευτικών πολιτικών και την επέκταση τους, ιδιαίτερα την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προγράμματος αλφαβητισμού, της διαχείρισης της παραβατικότητας και άλλων θεμάτων της καθημερινότητας που έθεσε η Οργάνωση", είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, "φαίνεται ότι τίθενται σε αμφισβήτηση και οι όροι εργασίας όλων των εκπαιδευτικών και μέσα από την πολιτική των οροφών που καθορίζονται στους προϋπολογισμούς, αλλά την ίδια ώρα και μέσα από την αξιολόγηση που φαίνεται ότι προχωρεί το Υπουργείο μέσα από την Ernest &Young, κάτι το οποίο βεβαίως θα εξετάσουμε και εμείς στη συνέχεια και θα τοποθετηθούμε ανάλογα».

Συνεπώς, συνέχισε, με αυτά τα δεδομένα, το ΔΣ της ΠΟΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στη συνέχιση και ολοκλήρωση των στάσεων εργασίας.

Όπως είπε, οι στάσεις αυτές θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία πόλης και επαρχίας Λάρνακας και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου από τις 7:30 μέχρι τις 8:30 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Δημόσια Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία πόλεων και επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου.

Ερωτηθείς αν μίλησαν ξανά με το Υπουργείο Παιδείας για να διευθετηθεί μια νέα συνάντηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν είχαν οποιαδήποτε επαφή με το Υπουργείο μετά από τις δύο αυτές εβδομάδες και σημείωσε ότι ο Υπουργός Παιδείας απουσίαζε στο εξωτερικό.

Σε ερώτηση μετά τις δύο εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας τι προτίθεται να κάνει η ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης είπε ότι είναι θέμα του ΔΣ να συζητήσει και να αξιολογήσει την κατάσταση για να δει πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια.

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης, σε παρέμβασή του είπε ότι είχαν προετοιμαστεί, είχαν ενημερώσει τον Υπουργό ότι για όλα τα θέματα για τα οποία υπήρχαν έντονες ανησυχίες ήταν καταγραμμένες οι θέσεις της Οργάνωσης και περίμεναν στο διάστημα που μεσολάβησε να δοθεί η ευκαιρία για να γίνει ο συγκεκριμένος διάλογος.

«Παρά το ότι κατηγορηθήκαμε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι, εντούτοις ο Υπουργός είχε ακούσει επιγραμματικά τις δικές μας ενστάσεις, θέσεις και προτάσεις και δυστυχώς δεν δόθηκε η ευκαιρία αυτός ο διάλογος να διεξαχθεί αναλυτικά για να δούμε πώς πορευόμαστε πάρα κάτω», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές πολιτικές, συνέχισε ο κ. Αποστολίδης, η Οργάνωση εκφράζει τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ορίζοντας ολοκλήρωσης τους.

«Δεύτερο, για ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υπάρχουν στοιχεία δυσλειτουργίας στην εφαρμογή τους, τα οποία έχουν αναδειχθεί και μέσα από αξιολογήσεις που το ίδιο το Υπουργείο έχει κάνει και ακριβώς ήταν η δική μας η απαίτηση μέσα από σε ένα κλίμα ανταλλαγής των δεδομένων να μπορέσουμε να βρούμε εκείνες τις τομές που θα έκαναν ακριβώς αυτές τις καινοτομίες και τις πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρυθμίσεις πιο λειτουργικές, αποτελεσματικές προς όφελος των μαθητών και για καλύτερη λειτουργία των ίδιων των σχολείων», είπε.

Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, το ΔΣ της ΠΟΕΔ αποφάσισε όπως, εν όψει της συζήτησης των προϋπολογισμών στη Βουλή, να ζητήσει συναντήσεις με την Προεδρία της Βουλής και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σκοπό την επεξήγηση των θέσεων της Οργάνωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα