«Προχωρά προς αναγνώριση η ΤΔΒΚ», λένε επιχειρηματίες στα κατεχόμενα

Η Halkın Sesi (17.10.23) γράφει ότι ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων ξενοδόχων Ντιμάγ Τσαγίνερ δήλωσε ότι έτυχαν υποδοχής με «το καθεστώς κράτους» στο Αζερμπαϊτζάν και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν που ήταν η αφορμή για να νιώσουν αυτό το συναίσθημα

Μιλώντας στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην Τύμπου κατά την επιστροφή τους από το Μπακού στην παρουσία του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ και εκπροσώπων άλλων οργανώσεων που μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν, ο Τσαγίνερ είπε ότι «ήταν τιμή για εμάς να είμαστε σε αυτό το ταξίδι» και πρόσθεσε ότι η «ΤΔΒΚ» πρέπει να

στρέψει το πρόσωπό της προς τα κράτη που την αποδέχονται και όχι προς εκείνα που δεν την θέλουν και την αγνοούν. 

Υποστήριξε ότι η «ΤΔΒΚ» προχωρά στον δρόμο της αναγνώρισης και ότι θα έχουν και συνέχεια αυτά τα βήματα.

Σε δηλώσεις επίσης στο παράνομο αεροδρόμιο, ο πρόεδρος της «ένωσης» Τουρκοκυπρίων εργολάβων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ είπε ότι πραγματοποίησαν και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν, όμως πρώτη φορά ένιωσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα.

Ανέφερε ότι στο παρελθόν βίωσαν εμπόδια λόγω του θέματος της αναγνώρισης, όμως αυτή τη φορά αντιμετώπισαν μια διαφορετική κατάσταση.

«Αυτή είναι μια σημαντική πολιτική επιτυχία που υπηρετεί την ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αναλογεί στην «κυβέρνηση» το σημαντικό καθήκον να συνεχίσει αυτή την κινητικότητα.

Ο Γκιούρτζιαφερ κατέληξε λέγοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σημαντικές δυνατότητες από την άποψη του τομέα των οικοδομών.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν ως «την πρώτη σοβαρή, επίσημη και παραγωγική» επίσκεψη που έγινε μέχρι σήμερα και επεσήμανε τη σημασία της επισφράγισης των πολιτικών επισκέψεων με το εμπόριο.

Είπε ότι γι’ αυτό το λόγο ζητούσαν εδώ και καιρό να συμπεριληφθούν σε πολιτικές επισκέψεις και πρόσθεσε ότι θέλουν οπωσδήποτε να συμμετέχουν σε τέτοιες επισκέψεις καλύπτοντας τα έξοδά τους.


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της «ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων», Ορχάν Τολούν, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη για την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι είχαν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν επισκέψεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Ανέφερε ότι αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής οργάνωσης ως τουρκικά κράτη και ότι αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων επισκέψεων, ο Τολούν εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έτυχαν υποδοχής στο ανώτατο επίπεδο και επεσήμανε τη σημασία των ομαδικών επισκέψεων ως «κράτος».

Ο αντιπρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Μουσταφά Έρσοζλού είπε ότι συμμετείχαν στην επίσκεψη με 30 παραγωγούς και ότι «πρώτη φορά μας έκαναν να νιώσουμε ότι είμαστε κράτος».

Ανέφερε ότι αυτό τούς έδωσε κίνητρο και ότι πούλησαν προϊόντα, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει και συνέχεια και ότι ενημερώθηκαν πώς λειτουργεί το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, το μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» της «ένωσης πανεπιστημίων» στα κατεχόμενα, Ισμέτ Εσενιέλ  δήλωσε ότι έτυχαν θερμής υποδοχής στο Αζερμπαϊτζάν και ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνουν ένα βήμα για να ιδρύσουν την ένωση πανεπιστημίων Αζερμπαϊτζάν – «ΤΔΒΚ» και θα εργαστούν για να έχει και συνέχεια αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα