Προαγωγές και τοποθετήσεις με κομματικά κριτήρια στο ΥΠΕΞ

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από καταγγελίες που προέρχονται από το εσωτερικό του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες αφορούν σε προαγωγές, διορισμούς και τοποθετήσεις σε καίριες θέσεις, ατόμων που υστερούν σε προσόντα έναντι άλλων, αλλά «πληρούν κομματικά κριτήρια».

Οι εν λόγω περιπτώσεις, πέρα από τον παράγοντα της αδικίας, της παρατυπίας και της καταστρατήγησης της ιεραρχίας, όπως φαίνεται κοστίζουν και σε αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις καταγγελίες

να κάνουν λόγο για μη ορθό σχεδιασμό που έχει ως αποτέλεσμα παραβλέψεις και αστοχίες σε κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα.

Προσφυγή κατά συγκεκριμένης προαγωγής

Πηγές εντός του Υπουργείου οι οποίες έχουν καλή γνώση των διαδικασιών και της νομοθεσίας, φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση προαγωγής σε θέση πρέσβη, συγκεκριμένου προσώπου, παραγκωνίζοντας άλλους λειτουργούς μεταξύ των οποίων κάποιοι είναι «υπέρμετρα» ιεραρχικά ανώτεροι, ενώ παράλληλα υπερτερούν κατά πολύ σε τυπικά προσόντα, πείρα, σπουδές και τοποθετήσεις σε κρίσιμες θέσεις κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας τους, ενώ έχουν αποσπάσει σειρά από εύφημες μνείες.

Η εν λόγω προαγωγή έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ενώ ευθύς αμέσως κατατέθηκε σχετική προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο εκ μέρους τεσσάρων άλλων λειτουργών, προκειμένου αυτή να ακυρωθεί.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην προσφυγή, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), προκειμένου να προχωρήσει στην επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου, έδωσε παράλογα μεγάλη βαρύτητα στην προφορική εξέταση, ουσιαστικά ακυρώνοντας την μεγάλη διαφορά αρχαιότητας και τα υπόλοιπα προσόντα.

Προς ενίσχυση τούτου, στην προσφυγή γίνεται επίκληση νομολογίας η οποία σχηματίστηκε από συγκεκριμένες προηγούμενες περιπτώσεις και αποδεικνύει ότι η αρχαιότητα υπερτερεί σαφώς έναντι της προφορικής εξέτασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την προσφυγή, η ΕΔΥ δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη αιτιολόγηση της επιλογής του συγκεκριμένου προσώπου έναντι των υπολοίπων, αγνοώντας την υπέρμετρα μεγαλύτερη αρχαιότητα, αφήνοντας την απόφασή της μετέωρη (αφού δεν είναι σαφής ο συλλογισμός της και ποια από τα προσόντα προσμέτρησαν στην επιλογή), με συνέπεια ο δικαστικός έλεγχος να καθίσταται αδύνατος.

«Η ιεραρχία έχει ανατραπεί»

Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ευρύτερο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα με την παραβίαση της ιεραρχίας εκτείνεται σε πολλά τμήματα και φέρνουν ως δεύτερο παράδειγμα συγκεκριμένη περίπτωση τριών κατώτερων σε βαθμίδα λειτουργών, κυρίως συμβούλων, οι οποίοι ανέλαβαν θέσεις αυξημένων απαιτήσεων, θέτοντας έτσι στο περιθώριο «δοκιμασμένους» λειτουργούς ανώτερης κλίμακας, όπως Πληρεξούσιους Υπουργούς.

«Η ιεραρχία μέσα στο Υπουργείο έχει ανατραπεί», αναφέρουν χρεώνοντας στα αρμόδια τμήματα έλλειψη ορθού και αποτελεσματικού σχεδιασμού.

Ως αποτέλεσμα, τονίζουν, «οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στο εξωτερικό, είναι τρανταχτές, όπως η αποτυχία εκλογής του πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο οποίος έτρεχε ουσιαστικά μόνος του στην κούρσα, αλλά τελικά δεν εξελέγη».

Τι έγινε με τους 34 ακόλουθους;

Παράλληλα, εκκρεμεί η υπόθεση της πρόσληψης από την ΕΔΥ 34 ακολούθων σε μόνιμες θέσεις στις Εξωτερικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, προς εξυπηρέτηση των αναγκών της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το 2012.

Οι εν λόγω διορισμοί μετά από δύο προσφυγές, ακυρώθηκαν. Ωστόσο, οι προσληφθέντες εξακολουθούν να βρίσκονται στις θέσεις τους υπό καθεστώς αρχικά δεκαπενθήμερης εγροδότησης, η οποία τον Μάιο του 2016 μετατράπηκε σε εξάμηνη.

Σε σχετική γνωμοδότηση που είχε εκδώσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, είχε εισηγηθεί την επανάληψη των διαδικασιών πρόσληψης, με διενέργεια νέων γραπτών εξετάσεων, στις οποίες θα πρέπει να κληθούν να παρακαθίσουν όλα τα πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση.

Ωστόσο, οι 34 Ακόλουθοι προσκόμισαν στο Υπουργείο γνωμοδότηση με ημερομηνία 18.2.2016 από τον νομικό σύμβουλο της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος κατέθεσε διάφορες εισηγήσεις για την αποκατάσταση και μη θυματοποίηση, κατά την άποψή του, των συγκεκριμένων Ακολούθων.

Τότε, ο Υπουργός Εξωτερικών, απέστειλε σημείωμα προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, το οποίο αντί της άποψης του Γενικού Εισαγγελέα, υιοθετεί την άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΠΑΣΥΔΥ, δίνοντας οδηγία αντί να επαναληφθούν οι εξετάσεις, να συσταθεί Εξεταστική και Συμβουλευτική Επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα και εφόσον κρίνει, να καλέσει σε συνέντευξη συνέντευξη τους 53 επιτυχόντες υποψήφιους που εστάλησαν τότε στην ΕΔΥ.

«Ως αρμόδια Αρχή κρίνω ότι, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δικαιοσύνης δεν ενδείκνυται η προκήρυξη εκ νέου εξετάσεων, εκτός εάν η Εξεταστική Επιτροπή κρίνει ότι η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων πάσχει», ανέφερε το σημείωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Αντίθετος ο Γενικός Ελεγκτής

Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εκφράζει σαφώς την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργού, ο οποίος «θα έπρεπε να ακολουθήσει τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, που είναι και ο Νομικός Σύμβουλος της Δημοκρατίας» για τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων στις οποίες θα πρέπει να κληθούν να παρακαθίσουν όλα τα πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση.

«Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ακολουθούμενη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα οδηγηθεί εκ νέου η διαδικασία στο δικαστήριο», αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα