Πρεμιέρα για την τετραμερή – Στο επίκεντρο ο EastMed

Η διακρατική συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό ΕastMed θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής τετραμερούς Διάσκεψης για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, σε επίπεδο Υπουργών, παρουσία και της Ε.Ε., δια εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete.

Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ και Ιταλία θα υπογράψουν στη διάρκεια της Διάσκεψης μνημόνιο συναντίληψης, σύμφωνα με το οποίο οι τέσσερις χώρες δεσμεύονται,

μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν με μία διακρατική συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τεχνοκρατικών ομάδων για την τελική συμφωνία.Η τετραμερής Διάσκεψη διασφαλίζει τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στα ενεργειακά της περιοχής και διευρύνει τις συμμαχίες της.

Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται, εξάλλου, η παρουσία της Ε.Ε. καθώς θα στηρίξει το όλο έργο, αποβλέποντας η ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει τον εναλλακτικό ενεργειακό της διάδρομο.

Μελέτη, που εκπονήθηκε από την Ε.Ε., κατέδειξε ότι ο αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη είναι βιώσιμος.

Ο αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων, αναμένεται να κοστίσει 6 δισ. Δολάρια και να ολοκληρωθεί το 2025.

Εξάλλου, στις 8 και 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ και Ιορδανία, αντίστοιχα, σε επίπεδο ηγετών.

Έπεσαν οι υπογραφές για περιβαλλοντική άδεια

Στο μεταξύ ο Υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, υπέγραψε χθες την περιβαλλοντική άδεια για την πρώτη γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6».

Προηγήθηκε η συγκατάθεση των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Εργασίας, για θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες των Υπουργείων τους.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 από την ΕΝΙ θ’ αρχίσει μέχρι το τέλος του 2017 και θα διαρκέσει περίπου 35 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα