Πούτιν-Ρωσια: Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη

Οι διώξεις που υφίστανται οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην Μιανμάρ (Βιρμανία), είχαν τον αντίκτυπο τους εντός της Ρωσίας, ο μουσουλμανικός πληθυσμός της οποίας φθάνει περίπου τα 20 εκατομμύρια. Την Κυριακή έξω από την πρεσβεία της Μιανμάρ στην Μόσχα πραγματοποιήθηκε μια αυθόρμητη διαδήλωση συμπαράστασης προς τον λαό των Ροχίνγκια, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες

μουσουλμάνοι. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση "εναντίον της γενοκτονίας των μουσουλμάνων" στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότερα από 1 εκατομμύρια άτομα.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, σε έκκληση του, η οποία μεταδόθηκε μέσω Instagram και αναρτήθηκε στο YouTube, δήλωνε ότι θα στραφεί κατά της Ρωσίας, αν η Μόσχα εκφράσει την υποστήριξη της προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ, προκαλώντας όχι μόνο ερωτηματικά, αλλά και κάνοντας αρκετούς σχολιαστές να βλέπουν στην πρωτοβουλία αυτή του Τσετσένου ηγέτη μια φιλοδοξία να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.

Την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φάταχ Χαλίλ Αλ Σίσι κατά την διάρκεια της συνάντησης τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Μιανμάρ, "καταδίκασαν τις εκδηλώσεις βίας, απ' όπου κι αν προέρχονται, και αυτές κατά των μουσουλμάνων", λέγοντας ότι οι "δύο πρόεδροι κάλεσαν την κυβέρνηση της Μιανμάρ να θέσει υπό τον έλεγχο της την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα".

Ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Καντίροφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα τις μελετήσει πριν δώσει μια σαφή απάντηση, αφήνοντας προφανώς στον Ρώσο πρόεδρο την δυνατότητα, να κλείσει το θέμα, το οποίο είχε πάρει εκτενείς διαστάσεις στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πράγματι ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής των χωρών μελών της BRICS στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην πόλη Σιαμέν της Κίνας, αναφέρθηκε στο επίμαχο αυτό θέμα και στην αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Καντίροφ, δηλώνοντας τα εξής: "Στην Ρωσία κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζει την δική του άποψη, μεταξύ των οποίων και οι ηγέτες των περιοχών" όπως και ότι "δεν υπάρχει κανένα μέτωπο από μέρους της ηγεσίας της Τσετσενίας στην περίπτωση αυτή". Προέτρεψε μάλιστα τους πάντες να μην προσδίδουν άλλες διστάσεις στις δηλώσεις του Τσετσένου προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά "Σας παρακαλώ ηρεμήστε. Όλα είναι εν τάξει".

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα