Όποιος θέλει, ό,τι θέλει στο πόθεν έσχες

Αλαλούμ έχει προκύψει με το ζήτημα της δημοσιοποίησης της δήλωσης «πόθεν έσχες» των αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή έγινε, καθώς οι παρερμηνείες και τα λάθη φαίνεται να ήταν αρκετά.

Η χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων, η προχειρότητα στη σύνταξη, η έλλειψη σταθερών προδιαγραφών και η «θολή» εικόνα που παρουσίασαν αρκετές από τις δηλώσεις που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, έφεραν

στο φως τις σοβαρές ελλείψεις που έχει η διαδικασία.

Σε επικοινωνία που είχε το SigmaLive την ημέρα της δημοσίευσης των δηλώσεων με τη Βουλή, κατέστη αδύνατο να απαντηθούν κάποια ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανάγνωση του «πόθεν έσχες».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η οδηγία που έχει δοθεί στους υπαλλήλους είναι ότι η Βουλή δεν προβαίνει σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ζήτημα, παρά μόνο παραλαμβάνει και αναρτά τις δηλώσεις ως έχουν.

Μιλώντας, πάντως, στο SigmaLive η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδη, αναφέρει ότι η ευθύνη για τη σύνταξη της δήλωσης και κατά πόσο αυτή συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία, βαραίνει αποκλειστικά τον αξιωματούχο. Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αφού συλλέξει τις δηλώσεις και ελέγξει ότι έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις παραδίδει στη Βουλή, η οποία τις αναρτά στην ιστοσελίδα ως έχουν.

Πέραν τούτου, τονίζει, έλεγχος πραγματοποιείται μόνο αν υπάρξει σχετική καταγγελία για μη τήρηση της νομοθεσίας ή υπάρξουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση ελέγχου, η Επιτροπή μπορεί να αποταθεί σε ελεγκτές, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Ελεγκτή.

«Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει προηγούμενο», προσθέτει.

Ως εκ τούτου, κανένας έλεγχος δεν έχει θεσμοθετηθεί να ασκείται πριν ή μετά τη δήλωση του «πόθεν έσχες» στους αξιωματούχους, αναφορικά με το αν όσα δηλώνουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκρύπτονται.

Ελλιπή διαδικασία καταγγέλλουν οι βουλευτές

Πάντως, βουλευτές, μιλώντας στο SigmaLive, καταγγέλλουν τη διαδικασία ως «ελλιπή» και διερωτώνται κατά πόσον αυτή μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη, χωρίς να καλύπτει τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των τέκνων των αξιωματούχων, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία που, μπορεί να υπάρχουν, αλλά να «κρύβονται» στο εξωτερικό.

Υπό κανονικές συνθήκες, λένε, τα περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού δεν θα έπρεπε να αποτελούν πρόβλημα, καθώς η Κύπρος έχει υπογράψει από το 2014 το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (CRS), το οποίο αποσκοπεί στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών και θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017.

«Ωστόσο, κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει», προσθέτουν, λέγοντας ότι έτσι το «πόθεν έσχες» δεν έχει καμία αξία.

Σημειώνεται ότι το CRS καλύπτει διαφορετικούς τύπους εισοδημάτων από επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, μερισμάτων και παρόμοια είδη εισοδήματος, καθώς επίσης και περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος προσπαθεί να κρύψει κεφάλαια που αντιπροσωπεύουν εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν καταβλήθηκε φόρος.

Συλλούρης: Κατάντημα η κριτική για το πόθεν έσχες

Την ίδια ώρα, καταπέλτης κατά των δημοσιογράφων είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος κάνει λόγο για «θλιβερή πραγματικότητα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το ζήτημα του «πόθεν έσχες» πήρε για πρώτη φορά μια πολύ θετική πορεία από το 1960 μέχρι σήμερα, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά και υποβαθμίστηκε.

Χαρακτήρισε, δε, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κριτική ως «κατάντημα».

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με το ποιος ελέγχει τα στοιχεία που δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ο κ. Συλλούρης απέφυγε να απαντήσει.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους δημοσιογράφους να διαβάσουν τον νόμο και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από την ψήφιση του και μετά.

«Είναι σωστό να χάνουμε την ουσία και το δάσος και να γράφουμε ποιος είναι ο πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός βουλευτής; Αυτός είναι ο σκοπός του νόμου;», διερωτήθηκε και κάλεσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουν τη διαφάνεια που τους προσέφερε η Βουλή.

«Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν και παρουσιάζουν λανθασμένα στοιχεία για λόγους εντυπώσεων», ανέφερε, λέγοντας παράλληλα ότι υπήρξαν δημοσιεύματα που δεν παρουσίασαν τα σωστά στοιχεία για τον ίδιο.

Πέραν τούτου, πρόσθεσε, ο νόμος δεν είναι για να βρει κανείς την περιουσία του κάθε αξιωματούχου, αλλά για να κάνει σύγκριση πώς μεταβλήθηκε η περιουσία και πώς αυτή αποκτήθηκε.

Επιπλέον, άφησε αιχμές για τις προθέσεις των δημοσιογράφων που παρουσίασαν τα στοιχεία, υπονοώντας ότι ενδεχομένως να ήθελαν να «δημιουργήσουν εντυπώσεις» και δήλωσε ότι ο νόμος θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

«Μετά από μια τέτοια συμπεριφορά, έχω αποφασίσει τελεσίδικα και θα πάρω πρωτοβουλία για τους υπόλοιπους (κοινοτάρχες, μέλη διοικητικών συμβουλίων κ.λπ), η διαδικασία να αλλάξει πάραυτα και να μην δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους, διότι αυτή είχε στόχο τη διαφάνεια και όχι το κουτσομπολιό του καφενέ», κατέληξε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα